Invențiile au schimbat viața oamenilor. RMN-ul, una din cele mai importante invenții din medicina modernă
Felul în care trăim, confortabil, se bazează pe obiecte care ne fac viața ușoară. Nici nu ne gândim cum au apărut ele. Folosim un pix ca să luăm notițe, deschidem robinetul ca să ne spălăm pe mâini. Pornim televizorul. Sunt doar câteva exemple. Practic, trăim înconjurați de obiecte care dacă ar dispărea ne-ar pune în imposibilitatea de a mai ști cum să acționăm. Fiecare obiect a fost inventat de un inventator sau de un grup de oameni cu minți luminate care au gândit înaintea timpului lor. Unele dintre ele au fost inventate întâmplător! Fără aceste invenții viața ar fi altfel. ȘTIRI PENTRU COPII și-a propus să aducă în atenție invențiile care au schimbat viața oamenilor, în fiecare marți. Astăzi vorbim despre RMN, una din cele mai importante invenții din medicina modernă.
Odată cu trecerea timpului toate au evoluat, inclusiv medicina. RMN-ul reprezintă unul dintre cele mai importante aparate, fiind o metodă complexă și de foarte mare precizie. Acronimul RMN vine de la imagistică prin rezonanță magnetică. Cum funcționează acest aparat? Pacienții sunt puși pe spate, pe un pat, iar apoi sunt introduși în tunelul RMN-ului, într-un câmp magnetic. Cu ajutorul calculatoarelor la fel de performante, medicii pot privi astfel în interiorul corpului, descoperind diferite boli, cum ar fi cancerul.
Cine a inventat RMN-ul
Invenția este una importantă care a reușit să salveze viața multor persoane și continuă să o facă. Cui ar trebui să-i mulțumim pentru acest aparat? Medicul Raymond Damadian este cel care a construit primul scaner de imagistică prin rezonanță magnetică, potrivit nytimes.com. Ideea i-a venit pe la sfârșitul anilor 1960, atunci când lucra la ceva ce era menit să identifice compoziția chimică a conținutului unei eprubete. Lucrând cu șobolani, el a descoperit că, atunci când țesuturile erau plasate într-un câmp magnetic și lovite de un puls de unde radio, țesuturile canceroase emiteau semnale radio distinct diferite de cele sănătoase.
Și-a publicat descoperirile în 1971 în revista Science și a primit un brevet trei ani mai târziu pentru un „aparat și o metodă de detectare a cancerului în țesuturi”. A fost nevoie de 18 luni pentru a construi primul aparat, cunoscut inițial sub numele de scaner de rezonanță magnetică nucleară. Prima sa scanare, la 3 iulie 1977, a fost a lui Lawrence Minkoff, unul dintre asistenții doctorului. Pentru RMN-ul de azi trebuie să-i mulțumim și lui Paul C. Lauterbur, care și-a dat seama cum să traducă semnalele radio în imagini, dar și lui Peter Mansfield, care a dezvoltat tehnici matematice pentru analiza datelor.
Medicul Raymond Vahan Damadian s-a născut în 16 martie 1936 în Manhattan. Timp de câțiva ani a studiat vioara, iar după ce a primit o bursă la o universitate importantă acesta s-a reorientat către știință. S-a specializat în matematică, obținând în 1956 o diplomă de licență, iar patru ani mai târziu a obținut diploma de medic și a devenit bursier în biofizică la Harvard. Joi, medicul care a revoluționat medicina ar fi împlinit 87 ani. Din păcate el a murit anul trecut, cauza fiind un stop cardiac.