Pentru unele persoane, veganismul este doar un stil alimentar, în timp ce pentru alții este un stil de viață, implicând grija pentru planetă și pentru animale. Veganul este o persoană care nu consumă carne şi niciun fel de produs de origine animală. Iată ce avantaje şi dezavantaje are o dietă vegană pentru copii.
Termenul „vegan” a fost creat în 1944, de către Donald Watson, cofondatorul Societăţii Vegane din Marea Britanie. Tot atunci a fost creată şi Societatea Vegană. D. Watson a simţit nevoia să sublinieze diferenţa între a nu consuma carne şi a nu consuma niciun fel de produs de origine animală. El a definit un „vegan” ca fiind o persoană care consumă ingrediente provenite exclusiv din lumea plantelor, ne informează agerpres.ro. Ziua mondială a Veganismului este sărbătorită în prima zi din noiembrie.
Diferenţa dintre vegan şi vegetarian
Definiţia veganismului a fost modificată şi perfecţionată de-a lungul anilor. Din 1988 şi până în zilele noastre veganismul a rămas definit ca o filosofie şi un stil de viaţă. El încearcă să excludă, pe cât posibil şi practic, toate formele de exploatare şi de cruzime comise asupra animalelor pentru obţinerea de mâncare, îmbrăcăminte sau în orice alt scop. Am stabilit deja că un vegan nu consumă carne şi nici produse de origine animală.
Vegetarienii în schimb, nu consumă carne, dar includ în dietele zilnice produse lactate (brânză, ouă, iaurt sau lapte). Mulţi vegetarieni, de exemplu, elimină carnea din alimentaţia lor din motive de sănătate.
Stil de viaţă vegan
Există multe modalităţi de a îmbrăţişa un stil de viaţă vegan. Un lucru pe care îl au în comun toţi veganii îl reprezintă dieta pe bază de plante. Ei evită toate alimentele de origine animală. Carnea (inclusiv peştele, crustaceele şi insectele), lactatele, ouăle şi mierea sunt evitate. La fel sunt evitate şi materialele derivate din animale (haine de piele, genţi şi poşete din piele, haine de blană din animale, pălării cu pene de păsări, curele etc.). Ei refuză să folosească produsele testate pe animale. De asemenea, refuză să meargă la circ sau în grădini zoologice, acolo unde animalele sunt folosite pentru divertisment sau sunt ţinute captive. O bună alternativă pentru vegani o reprezintă vizitarea şi susţinerea sanctuarelor de animale. Adăposturile sunt sigure şi oferă dragoste şi căldură animalelor salvate. Numeroase personalităţi din lumea întreagă au devenit adepte ale stilului de viaţă vegan.
Necesarul de proteine şi vitamine
Un vegan învăţă multe despre nutriţie şi gătit şi încearcă să-şi îmbunătăţească dieta prin obţinerea nutrienţilor din alimente vegetale. Cerealele integrale, fructele, nucile, seminţele şi legumele sunt pline de fibre benefice, vitamine şi minerale. O dietă vegană este foarte diversă şi cuprinde tot felul de fructe, legume, nuci, cereale, seminţe, leguminoase pentru boabe (fasole, mazăre, linte, năut), toate acestea putând fi preparate în nenumărate combinaţii. Astfel, veganii pot consuma, spre exemplu, curry, prăjituri, pateuri, pizza etc., toate acestea preparate din ingrediente pe bază de plante.
Dieta vegană la copii
Potrivit unei echipe de cercetători de la UCL și Children’s Memorial Health Institute din Varșovia, Polonia, copiii care urmează o dietă vegană au un profil cardiovascular mai sănătos. Dar și mai puțină grăsime corporală decât copiii omnivori, adică cei care consumă carne. Această dietă, însă, le poate afecta creșterea, conținutul de minerale din oase și statutul micronutrienților, aflăm de pe doc.ro
Studiul publicat în Jurnalul American de Nutriție Clinică, a constatat, de asemenea, că acei copii care urmează diete vegetariene (fără carne, dar cu consum de ouă și lactate) au un risc mai scăzut de deficiențe nutriționale comparativ cu omnivorii. Studiul de față a constatat că unii copii care urmau dieta vegană erau în medie cu 3 cm mai scunzi. Ei aveau un conținut de minerale osoase cu 4-6% mai mic și erau de trei ori mai predispuși să aibă un deficit de vitamina B12 decât omnivorii. În același timp, au avut, de asemenea, niveluri cu 25% mai mici de lipoproteine cu densitate scăzută (colesterol rău LDL).
Dezavantaje privind dieta vegană la copii
Potrivit savanților, copiii pe dietă vegană aveau, pe de o parte, aporturi mai mari de nutrienți care indicau un tip de dietă bazată pe vegetale cât mai puțin procesate. Pe de altă parte, aportul mai scăzut de proteine, calciu și vitaminele B12 și D poate explica concentrațiile lor mai mici de minerale din oase și vitamine serice.
Dacă un copil este vegetarian și consumă preponderent cartofi prăjiți cu ouă prăjite și cașcaval ras, plus dulciuri din comerț, de exemplu, alimentația lui nu este una sănătoasă. La fel, dacă un copil are o dietă vegană și părinții îi dau regulat burgeri vegani, brânză vegană și alți înlocuitori vegani de carne, ouă și lactate, acesta nu are o dietă sănătosă. E nevoie ca alimentația să se bazeze pe produse integrale, cât mai simplu preparate. Alimentele crude, fierte sau preparate la cuptor: legume, leguminoase, fructe, nuci și semințe, grăsimi sănătoase (măsline, ulei de măsline, avocado etc.).
Oamenii de ştiinţă au concluzionat că dietele vegane și vegetariene pot juca un rol cauzal în ceea ce privește perspectivele de sănătate în rândul copiilor. Echipa de cercetare a subliniat că este necesară administrarea unui supliment cu vitamina B12 și cu vitamina D copiilor cu diete pe bază de vegetale. Este nevoie de mai multe sfaturi cu privire la modul în care copiii pot mânca sănătos. Acest lucru este deosebit de relevant pentru copii. Aceștia pot avea necesități mai mari de anumiți nutrienți în timp ce cresc.