Alertă pentru fete. Iubiții de pe internet sunt, de cele mai multe ori, traficanți. Iată semnele
Foarte multe adolescente cad în plasa unor traficanți de persoane. Iubiții de pe internet sunt, de cele mai multe ori, traficanți. Le fac să se îndrăgostească de ei, apoi le exploatează, le obligă să se prostitueze. Uneori, le duc în afara țării pentru asta, la fel ca în cazul fraților Tate, despre care s-a tot vorbit în ultima perioadă.
Această metodă folosită pentru a atrage fete poartă numele de “loverboy”. Un studiu realizat de iZi Data arată că multe comportamente ale adolescenților în online îi fac vulnerabili în fața traficanților de persoane și a abuzatorilor sexuali. „Am vrut să înțelegem, prin cercetare, comportamentele și percepțiile care îi expun pe adolescenți și tineri la riscurile din mediul online. Am optat pentru o metodologie mixtă, atât calitativă (focus grupuri și interviuri), cât și cantitativă – pe un eșantion reprezentativ la nivel național (urban + rural), pentru segmentul de vârstă 15 – 25 de ani.
În etapa calitativă am cuprins și perspectiva părinților, primul reper când vine vorba despre grija față de adolescenți și tineri. Totuși, decalajul dintre generații se adâncește în contextul riscurilor din mediul online. Dacă în trecut regulile erau simple și clare – nu vorbești cu străini pe stradă, vii acasă când se aprind felinarele stradale – acum distanța fizică furnizată de ecrane dă senzația unui paravan și a unei percepții de falsă siguranță. Aș putea spune că tinerii sunt poate chiar mai conștienți decât părinții lor despre riscurile din online, însă, paradoxal, nu consideră că li se poate întâmpla ceva rău tocmai lor”, a explicat Silvia Luican, fondatoare iZi Data, potrivit unui comunicat de presă.
Cele mai periculoase percepții, comportamente și atitudini online
Jumătate dintre adolescenți și tineri știu că internetul vine la pachet cu riscuri. Cu toate acestea, conștientizarea cu privire la problema traficului de ființe umane este scăzută. Doar jumătate dintre respondenți consideră că internetul este nesigur pentru fete. În același timp statisticile arată că nouă din 10 victime ale traficului de ființe umane sunt fete și femei. Timpul petrecut pe internet nu este controlat foarte bine de părinți, iar aplicațiile preferate ale adolescenților sunt și cele folosite de traficanți. Pentru ei, Instagram e în top. De asemenea, și aplicațiile de nișă sunt utilizate de traficanți, acolo unde accesul părinților pentru supraveghere și protecție e și mai limitat.
Printre persoanele care cad în capcana traficanților se numără persoanele cu stimă de sine scăzută. Persoanele care sunt nesigure de ele sau de cum arată. În prima etapă traficanții se poartă frumos cu victimele, ca adevărate persoane de încredere, identificându-le nevoile emoționale, după care acționează. În ziua de azi tinerilor li se pare normal să discute cu persoane necunoscute, internetul facilitând acest lucru. Totuși, aceasta este una din căile prin care traficanții intră în contact cu posibilele victime. De asemenea, relațiile la distanță au devenit o opțiune pe care tinerii o iau în calcul. Așa se face că uneori fetele ajung să se îndrăgostească de fapt de un traficant.
Plecatul în străinătate la iubit reprezintă una din opțiunile metodei folosite de “loverboy”. Fetele își dau seama de faptul că reprezintă victima unor traficanți abia când părăsesc țara. Atunci li se iau actele și încep să fie în permanență supravegheate. Mutatul la iubit, în străinătate, e o altă metodă folosită de traficanți. Aceștia promit o viață mai bună, un job bine plătit, însă nu specifică că respectivul loc de muncă e pe piața serviciilor sexuale.