Nu doar copiilor le place să se joace. Oamenii de știință de la Universitatea Queen Mary din Londra au descoperit faptul că albinele par să facă același lucru. Albina devenind astfel primele insecte despre care se știe că se joacă.
Pentru început este bine să definim exact ce este un ,,joc”. Oamenii de știință îl definesc, în cazul de față, ca momentul în care un animal face ceva care nu pare să-l ajute cu nimic. Ei nu fac acțiunea pentru a obține hrană sau adăpost sau altă „recompensă” similară. Jocul are loc de obicei atunci când o creatură este relaxată. Comportamentul se repetă adesea.
Albina, prima insectă care…se joacă
O mulțime de animale se joacă. Dar comportamentul este cel mai cunoscut la mamifere și păsări. Pentru multe animale, jocul este adesea văzut ca un fel de antrenament pentru situații ce urmează să fie confruntate mai târziu. Până acum nu au existat rapoarte despre insecte care se joacă.
Mingea, jucăria perfectă
newsforkids.net ne spune că Dr. Lars Chittka de la Universitatea Queen Mary a vrut să testeze dacă albinele s-ar juca în timpul unui experiment. În acel experiment, dr. Chittka a antrenat albinele să rostogolească bile într-un obiectiv pentru mâncare. A observat că unele albine rulau bile chiar și atunci când nu erau răsplătite. Pentru a vedea dacă acestea se joacă, oamenii de știință au creat o cale clară de la cuibul lor la o zonă de hrănire. Pe ambele părți ale căii deschise, cercetătorii au plasat bile mici de lemn colorate. Pe o parte a potecii, bilele erau atașate și nu se puteau mișca. Pe de altă parte, bilele se puteau rostogoli. Timp de trei ore pe zi, timp de 18 zile, oamenii de știință au deschis calea dintre cuib și zona de hrănire. Albinele nu erau nevoie să părăsească poteca pentru a găsi mâncare, dar o făceau oricum. Nu erau atât de interesate de partea în care mingile nu se mișcau, dar au făcut o mulțime de vizite pe partea cu bilele care se rostogoleau.
Un alt joc pentru albine
Cercetătorii au efectuat apoi un alt experiment, învățând albinele să se aștepte la rularea mingii într-un recipient de o anumită culoare. Mai târziu, acestora li s-a oferit posibilitatea de a alege între două recipiente goale de culori diferite. Era mult mai probabil să aleagă culoarea în care învățaseră că mingea este rulată. Oamenii de știință spun că nu este clar de ce albinele rostogolesc bilele sau dacă le place, dar experimentul ridică întrebări importante despre cum funcționează mințile insectelor și dacă au sentimente. Albina, prima insectă care se joacă, urmează să fie supusă și altor experimente viitoare.