Vera Myller, prima femeie profesor universitar din România
E 8 martie, Ziua Internațională a Femeii, iar cu această ocazie vom vorbi de una din cele mai importante femei care a trăit la noi în țară. Vera Myller a fost prima femeie profesor universitar din România, dedicându-și întreaga viață matematicii.
Vera Lebedev, pe numele ei dinainte de căsătorie, s-a născut în 1 decembrie la St. Petersburg, Rusia. Deși ambii părinți erau medici, se pare că ea a ales alt drum. După ce a luat bacalaureatul în 1897, Vera a urmat secția de științe fizico-chimice a Școlii Superioare pentru Femei „Bestujev” din St. Petersurg. Pe soțul ei, Alexandru Myller l-a cunoscut în timp ce era la Gottingen, acolo unde se afla pentru specializare. Doctoratul și l-a dat în științele matematicii cu profesorul David Hilber, iar teza sa, numită „Teoria ecuațiilor integrale folosită la câteva dezvoltări în serie”, era specială. De ce? Pentru că a cuprins primul exemplu cunoscut de ecuație integrală singulară.
În anii 1906 – 1907 Vera se mută împreună cu soțul ei în România, la Iași, și predă la Universitate. Alături de acesta a întemeiat, în 1912, Seminarul Matematic Ieșean și o bogată bibliotecă cu opere fundamentale în domeniul matematic, scrie enciclopediaromaniei.ro. Soțul său s-a îndreptat spre geometrie, iar ea s-a axat pe algebră.
1918, anul în care devine prima femeie profesor universitar
Vera Myller a predat matematică la Universitatea din Iași până în anul 1948, când a ieșit la pensie. Însă, pe parcursul carierei, au avut loc evenimente importante. În anul 1918 Vera a devenit prima femeie profesor universitar din România într-o disciplină științifică. Ea a predat algebra și teoria funcțiilor. În 1953 una din lucrările sale, „Lecții de algebră”, a fost prima lucrare cu sistematizare completă elaborată în țara noastră. Pentru asta Vera a primit Premiul de Stat. În ceea ce privește modul său de a preda, se pare că Vera era foarte apreciată. Studenții participanți la cursurile sale spuneau adesea că erau captați de claritatea și frumusețea predării. Și asta nu e tot. Vera Myller este și prima femeie din țară care a votat la alegeri. Ea a făcut asta în calitate de membră a corpului profesoral de la Universitatea din Iași.
În țara noastră au existat multe femei care au făcut lucruri importante și cărora le datorăm anumite descoperiri. Pentru a le aduce în atenția copiilor și tinerilor de azi, și nu numai, ȘTIRI PENTRU COPII a realizat rubrica „NEȘTIUTELE. Româncele care au schimbat lumea”. Pentru a le descoperi, tot ce aveți de făcut e să intrați aici.