Peste un miliard de adolescente și femei suferă de subnutriție
Peste un miliard de adolescente și femei suferă de subnutriție. Din 2020, numărul cazurilor de malnutriție acută raportate în rândul adolescentelor și femeilor însărcinate și al celor care alăptează a crescut de la 5,5 milioane la 6,9 milioane. E vorba de o creștere cu 25% – în 12 dintre țările cel mai grav afectate de criza alimentară și nutrițională de la nivel mondial. Acestea sunt concluziile unui nou raport publicat de UNICEF.
Cele 12 țări – Afganistan, Burkina Faso, Ciad, Etiopia, Kenya, Mali, Niger, Nigeria, Somalia, Sudanul de Sud, Sudan și Yemen – reprezintă epicentrul crizei nutriționale mondiale, care este exacerbată de războiul din Ucraina și de seceta, conflictele și instabilitatea la care sunt expuse permanent unele țări.
„Criza alimentară globală a împins milioane de mame și copiii acestora în pragul foametei și al malnutriției severe”, a afirmat Directorul executiv al UNICEF Catherine Russell. „În lipsa unor măsuri prompte din partea comunității internaționale, consecințele acesteia ar putea afecta generații întregi”.
Peste un miliard de adolescente și femei suferă de subnutriție
Potrivit raportului, care cuprinde o analiză completă și fără precedent a stării de nutriție a adolescentelor și femeilor la nivel mondial, peste un miliard de adolescente și femei suferă de subnutriție (inclusiv de subponderabilitate și statură mică). De asemenea suferă de carențe de micronutrienți esențiali și anemie, având consecințe devastatoare pentru viața și bunăstarea lor.
În cazul fetelor și femeilor, o nutriție necorespunzătoare pe parcursul vieții poate duce la slăbirea imunității. Duce la o dezvoltare cognitivă insuficientă și la un risc crescut de apariție a unor complicații care le pun în pericol viața, inclusiv în timpul sarcinii și al nașterii. Atrage consecințe grave și ireversibile care afectează supraviețuirea, creșterea și educația copiilor lor, precum și capacitatea acestora de a-și câștiga existența pe viitor.
La nivel global, 51 de milioane de copii sub doi ani suferă de retard de creștere, fiind prea scunzi pentru vârsta lor din cauza malnutriției. Potrivit unei noi analize incluse în raport, în aproximativ jumătate dintre aceste cazuri, întârzierea apare în timpul sarcinii și în primele șase luni de viață, adică în perioada de 500 de zile în care un copil depinde în totalitate de laptele matern.