Invențiile au schimbat viața oamenilor. Telefonul, o invenție fără care n-am putea trăi
Felul în care trăim, confortabil, se bazează pe obiecte care ne fac viața ușoară. Nici nu ne gândim cum au apărut ele. Folosim un pix ca să luăm notițe, deschidem robinetul ca să ne spălăm pe mâini. Pornim televizorul. Sunt doar câteva exemple. Practic, trăim înconjurați de obiecte care dacă ar dispărea ne-ar pune în imposibilitatea de a mai ști cum să acționăm. Fiecare obiect a fost inventat de un inventator sau de un grup de oameni cu minți luminate care au gândit înaintea timpului lor. Unele dintre ele au fost inventate întâmplător! Fără aceste invenții viața ar fi altfel. ȘTIRI PENTRU COPII și-a propus să aducă în atenție invențiile care au schimbat viața oamenilor, în fiecare marți. Astăzi vorbim despre telefon, dispozitivul fără de care n-am putea trăi.
Fie că recunoaștem sau nu, viața fără telefon ar fi grea. Tehnologia a avansat atât de mult încât nu ne-am descurca la fel de ușor fără ea. Dacă înainte oamenii foloseau telefonul doar pentru a vorbi între ei, astăzi facem mult mai multe lucruri pe telefon. Facem cumpărături, plătim facturi, socializăm și ne și informăm.
Telefonul a fost gândit și mai ales patentat fix acum 147 de ani. „Alo? Vă puteți imagina viața fără telefon? Mulțumită lui Alexander Graham Bell, acum ne putem suna prietenii și familia cu un singur „click” (sau o putem ruga pe Siri să facă asta în locul nostru).
Acum fix 147 de ani, Alexander Graham Bell a patentat telefonul și a schimbat pentru totdeauna comunicarea între oameni. Asta se întâmpla pe 7 martie 1876, iar pe 10 martie, Bell a reușit să transmită primele cuvinte prin telefonul inventat: „Domnule Watson, veniți aici, am nevoie de dumneavoastră””, povestesc reprezentanții Muzeului Național al Banatului.
Cum arătau primele telefoane
În ziua de azi pe piață se regăsesc o mulțime de mărci de telefoane, fiecare cu modele sale. Față de primele telefoane apărute, cele din zilele noastre sunt mult mai performante. Ele au ajuns să înlocuiască aparatele foto – video, cardurile bancare și chiar drumurile la cumpărături. Telefoanele Thomson sunt istorie, însă nu trebuie sa uităm că de la ele a început totul. În cazul în care vreți să vedeți cum arătau primele telefoane, vă informăm că găsiți unul la Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă Plastică din Lugoj.
„Astăzi ne mândrim și noi cu un telefon marca Thomson din anul 1910, cu o înălțime de 29 cm, din metal, aparținând Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă Plastică Lugoj, aflat în expoziția temporară „Memoria obiectelor și cultura urbană din vestul României””, mai transmit reprezentanții Muzeului Național al Banatului.
Sursă foto: unsplash.com/Dan Gold