De 8 martie, fetele și mamele lor sunt răsfățate la Art Safari. Reduceri, tururi gratuite și cadouri dulci
Mâine e o zi specială. Ziua în care, la nivel internațional, sărbătorim mamele, femeile și fetele. De 8 martie, fetele și mamele lor sunt răsfățate și au parte de surprize la Art Safari. Printre ele se numără reduceri, tururi gratuite, dar și cadouri dulci din partea partenerilor.
De ziua lor, doamnele beneficiază de o reducere de 50% la biletele achiziționate la intrare. În plus, grupurile de 10 primesc și tururi ghidate gratuite. Printre surprize se numără și faptul că posesoarele, dar și posesorii, de card George intră gratuit în Art Safari. În plus, vizitatoarele Art Safari vor primi un cadou dulce, mai precis o ciocolată, din partea Lidl. Art Safari are loc până în 14 mai la Palatul Dacica – România (al Muzeului Municipiului București), strada Lipscani, nr. 18 – 20. Palatul se deschide și noaptea, în fiecare vineri și sâmbătă, de la 22:00 la 1:00.
Muzeul expozițiilor temporare din Centrul Vechi al Bucureștiului găzduiește o mult așteptată retrospectivă dedicată pictorului român Ion Theodorescu-Sion (1882-1939), Maeștrii picturii spaniole, Prix Marcel Duchamp – prestigiosul premiu al Franței și artă Supercontemporană românească, plus instalații imersive.
Theodorescu – Sion, un susținător al femeilor
Ziua Femeii merită sărbătorită în Art Safari, în expoziția „Ion Theodorescu-Sion. O viață de poveste”. Expoziția prezintă minunate portrete feminine, dar și naturi statice interesante, cu flori și obiecte neașteptate. Pictorul susținea femeile și le aprecia. „Au fost muzele pictorului, care a avut un adevărat cult pentru eleganța și expresivitatea siluetelor feminine. În pictura sa cu specific românesc, țărăncile reprezentate par niște zeități ale pădurii sau niște zâne de poveste.
Artistul a fost înconjurat permanent și de câteva pictorițe care-l admirau și pe care le-a îndrumat în calitate de profesor și le-a portretizat adeseori. Putem aminti trei dintre aceste tinere: frumoasa Lucreția Daria, sora primei sale soții, Lola Schmierer Roth (care a studiat apoi la Berlin cu Lovis Corinth) și Elena, a doua soție a artistului, care era de origine din Basarabia, care a devenit și ea pictoriță, expunând la saloanele oficiale din București. Ion Theodorescu-Sion nu avea prejudecăți și considera, pe bună dreptate, că femeile sunt la fel de creative ca bărbații”, spune Dr. Elena Olariu, curatoarea expoziției.
Trandafirii, crizantemele și bujorii se regăsesc în operele lui Sion alături de alte detalii care sporesc impactul vizual. „Naturile sale statice sunt extrem de complexe și pline de culoare. Cine ratează aceste lucrări pierde un fenomenal spectacol al picturii românești. Și nu este o exagerare! În picturile sale de acest gen apar flori, dar și obiecte populare, icoane, ulcioare, străchini, farfurii decorate, linguri, dar și țesături brodate. Detaliile sunt uluitoare și am putea să petrecem ore întregi în fața tuturor tablourilor, ca să descoperim amănuntele”, adaugă dr. Elena Olariu.
Doamnele și domnișoarele, „vedete” la Art Safari
Universul feminin este ilustrat și în cea mai mare expoziție de artă spaniolă organizată până acum în România: „Maeștrii picturii spaniole. Secolul al XIX-lea și apariția Impresionismului”, curator dr. Helena Alonso. Portrete ale reginelor și marilor personalități ale vremii, cântărețe, dansatoare, odalisce sau femei surprinse în cotidian pot fi admirate în expoziția construită în jurul renumitului Joaquín Sorolla (1863-1923), „Maestrul luminii”.
Și artistele contemporane și Supercontemporane sunt bine reprezentate la Art Safari. Cum? Prin intermediul expoziției „The Memory Palace. Focus on the French art scene with the Marcel Duchamp Prize”, curatoriată de Daria de Bauvais, asistată de dr. Lisa Colin. Expoziția expune șase artiști și două duo-uri ale scenei artistice franceze distinse prin prestigiosul premiu Marcel Duchamp. Arta Supercontemporană poate fi descoperită în expoziția „Young Blood 2.0. Ce este nou în viață”, a cărei curator e Mihai Zgondoiu. Operele, care constau în picturi, video art, artă digitală și chiar instalații, obiecte sau artă textilă, sunt create de artiste tinere.
Fie că vizitați Art Safari mâine, de Ziua Femeii, fie că nu, important e să reușiți să o faceți până în 14 mai. Programul este de joi până duminică între orele 12:00 – 21:00 și în fiecare vineri și sâmbătă între orele 22:00 – 1:00. Biletele se pot achiziționa online, de aici, sau direct de la intrare.
Tot la București, până mâine inclusiv, sunteți invitați la Târgul de Mărțișor organizat la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”. Accesul se face între orele 9:00 – 17:00, iar biletele se pot achiziționa de la intrare.