Știați că există pietre care se plimbă? Au și viteză
Zeci de ani oamenii de știință au încercat să dezlege misterul acestor pietre care se plimbă. Ele se plimbă destul de rapid rapid prin deșert, chiar dacă au dimensiuni mari, unele cântărind tone. Pietrele plimbărețe pot fi văzute în Valea Morții din Statele Unite ale Americii. Acest loc, Racetrack Playa din Parcul Național Death Valley, e o rezervație naturală, pe locul unui fost lac preistoric.
Oamenii au remarcat urmele lăsate de pietrele care au plecat la plimbare. Grele fiind, au trasat linii adânci în sol. Linii drepte, lungi, deseori în zig -zag, ca și când se joacă și, în plimbarea lor, schimbă traseul brusc. Anii trecuți, doi cercetători de la Scripps Institution of Oceanography din cadrul Universității din California, San Diego, au fotografiat aceste pietrec care se plimbă. Ei sunt doi verișori pasionați de geologie. Și și-au propus să dezlege misterul. Cercetarea lor a durat mulți ani, însă, în final, au aflat ce se întâmplă.
Richard Norris și James Norris au catalogat aproape 100 de roci care se mișcau pe suprafața fostului lac, în ultimul deceniu.„Mișcarea rocilor observată a avut loc în zilele însorite și senine, după nopți cu temperaturi sub zero grade”, au scris ei într-un raport publicat în revista științifică online PLOS ONE. Ei au explicat că dezghețarea bruscă a gheții formate peste noapte în sol pune în mișcare pietrele. Fenomenul nu se întâmplă des, deoarece plouă rar în valea deșertică, caldă și uscată, scrie Daily Mail.
Cu ce viteză se plimbă pietrele prin deșert
Richard Norris, paleobiolog la Scripps, și James, inginer de cercetare, au lansat „Slithering Stones Research Initiative” în 2011, a relatat Los Angeles Times. Cei doi oameni de știință au instalat o stație meteo în zonă, plasând 15 pietre echipate cu dispozitive de poziționare globală.
„Pietrele GPS”, care au fost proiectate pentru a înregistra mișcarea și viteza, au fost amplasate la capătul sudic al fostei albii a lacului care formează azi deșertul numit Valea Mulții, acolo unde pietrele își încep călătoriile ciudate.După ani de zile în care aparatele au detectat și înregistrat mișcările pietrelor, datele au fost preluate și analizate de cei doi cercetători.
Ceea ce e însă și mai interesant la fenomenul acestor pietre care se plimbă e viteza lor: aproximativ 15 metri pe minut. Asta înseamnă că o piatră parcurge 900 de metri într-o oră.