Jocuri distractive pentru copii de 3 – 4 ani. Educaţia se poate face şi prin joc
Când vremea de afară nu este ideala pentru a petrece timp în natură, joacă-te acasă cu micuţii tăi. Ca să nu stea prea mult în faţa telefonului sau a tabletei, alegerea unor jocuri distractive de interior poate fi o ocazie perfectă pentru copii. Iar pentru a îmbina distracţia cu timpul petrecut în familie nu vă rămâne decât să vă jucaţi împreună, părinţi şi copii. Educaţia se poate face şi prin joc.
Descoperă, mai jos, o listă generoasă a celor mai distractive jocuri şi activităţi pentru copii, în funcţie de vârsta lor şi numărul de participanţi!
Jocuri distractive pentru copii de 3 – 4 ani
La aceasta vârstă, copiii sunt extrem de receptivi, astfel încât jocurile care stimulează atenţia, coordonarea şi motricitatea fină sunt foarte indicate – aflăm de pe officedirect.ro. Iată câteva idei:
Figurine din plastilină
Ai nevoie de: plastilină de diferite culori.
Cum se joaca: pornind de la o culoare sau de la o anumită formă, provoacă-ţi micuţul să îşi pună imaginaţia la treabă şi să creeze o figurină din plastilină. Oferiţi-i un nume personajului şi conturaţi împreună o poveste care să îl încânte pe cel mic.
Număr de participanţi recomandat: cel puţin 2 persoane.
Magie cu monede
Ai nevoie de: 3 pahare de carton şi o monedă.
Cum se joaca: aşază pe masă trei pahare de plastic şi ascunde o monedă sub unul dintre ele. Mută repede paharele şi observă dacă cel mic îşi dă seama unde se află moneda. Cât de repede va ghici? Poţi chiar să pui unul dintre pahare pe marginea mesei şi să „scapi” întâmplător moneda în palma. Acesta este unul dintre cele mai distractive jocuri în 2, iar copilul va crede că eşti un magician adevărat, când îi vei arata moneda în afara paharului.
Număr de participanţi recomandat: 2 persoane.
Statuia
Ai nevoie de: muzică de la TV, laptop sau telefon.
Cum se joacă: Pune muzica ritmată şi la câteva secunde opreşte muzica. Copiii trebuie sa stea nemişcati atât timp cât muzica este oprită. Cine se mişcă iese din joc, iar ultimul care rămâne este câştigător.
Număr de participanţi recomandat: cel puţin 2 persoane.
Teatru de păpuşi din pungi de hârtie
Ai nevoie de: o pungă de hârtie (sau mai multe) şi de creioane colorate, carioci sau markere.
Cum se joacă: tot ce trebuie să faceţi este să desenaţi feţe pe pungile de hârtie şi să aveţi deja o păpuşă. Pentru personaje mai elaborate, ajută-l pe cel mic să pună fire de aţă colorată pe post de păr, nasturi în loc de ochi şi sclipici pe obraji. Coloraţi buzele şi genele. Dacă se întâmplă accidente, nu-ţi face griji: există o mulţime de metode de a curăţa petele de marker de pe orice suprafaţă.
Opţional, dacă aveţi pungi de hârtie de dimensiuni diferite, îi poţi propune piciului să creaţi o familie întreagă, de la copii şi bunici la rude mai îndepărtate. Alternativ, puteţi decora ciorapii desperecheaţi din casă.
Numar de participanti recomandat: minim 2 persoane.
Farfuria cu bule de sapun
Ai nevoie de: o farfurie mică, detergent lichid de vase, apa şi un pai de băut.
Cum se joacă: toarnă cu atenţie două picături de detergent în farfurie şi puţină apă, apoi amestecă până se formează spumă. Aşează farfuria pe masa din bucătărie şi suflaţi pe rând în apa cu detergent. Ai grijă ca cei mici să nu inspire aerul, ci doar să sufle. Arată-le cum.
Numar de participanţi recomandat: minim 2 persoane.
Roşu şi negru
Ai nevoie de: o hârtie şi de două creioane colorate.
Cum se joacă: înregistrează-te spunând o poveste în care apar frecvent aceste două culori, roşu şi negru. Împarte o foaie în două coloane, una pentru roşu, cealaltă pentru negru. Copilul va trebui să asculte înregistrarea, iar atunci când aude cuvintele „roşu” şi „negru” să deseneze un cerc sau o liniuţă în dreptul coloanei corespunzătoare.
Număr de participanţi recomandat: minim 1 participant.