Numărul copiilor care nu au acces la protecție socială este în creștere la nivel mondial
Crizele multiple vor împinge și mai mulți copii în sărăcie, creând o nevoie urgentă de extindere a protecției sociale, avertizează un nou raport publicat de Organizația Internațională a Muncii (OIM) și UNICEF. Numărul copiilor care nu au acces la protecție socială este în creștere la nivel mondial.
Raportul avertizează că încă 50 de milioane de copii cu vârste cuprinse între 0 și 15 ani nu au beneficiat de o măsură esențială de protecție socială. Mai exact, e vorba de prestațiile pentru copii (plătite în numerar sau sub formă de credite fiscale) între 2016 și 2020. Acest lucru duce la o creștere a numărului total la 1,46 miliarde de copii sub 15 ani la nivel global.
Potrivit raportului, ratele de acoperire a prestațiilor pentru copii și familie au scăzut sau au stagnat în toate regiunile lumii între 2016 și 2020. În America Latină și Caraibe, de exemplu, gradul de acoperire a scăzut semnificativ, de la aproximativ 51% la 42%. În multe alte regiuni, acoperirea a stagnat și rămâne scăzută.
Neasigurarea unei protecții sociale adecvate pentru copii îi face pe aceștia vulnerabili la sărăcie, boală, educație pierdută și nutriție precară. Le crește riscul de a se căsători timpuriu și de a fi exploatați prin muncă.
La nivel mondial, probabilitatea e de două ori mai mare pentru copii decât pentru adulți de a trăi în sărăcie extremă. O situație care afectează aproximativ 356 de milioane de copii. Un miliard de copii trăiesc, de asemenea, în sărăcie multidimensională. Adică fără acces la educație, sănătate, locuințe, nutriție, salubritate sau apă. Numărul copiilor care trăiesc în sărăcie multidimensională a crescut cu 15% în timpul pandemiei COVID-19. A anulat progresele anterioare în reducerea sărăciei infantile și subliniind nevoia urgentă de protecție socială.
În plus, pandemia a evidențiat faptul că protecția socială este un răspuns esențial în perioade de criză. Aproape toate guvernele din lume fie au adaptat rapid sistemele existente, fie au introdus noi programe de protecție socială pentru a sprijini copiii și familiile. Majoritatea nu au reușit să facă reforme permanente pentru a se proteja împotriva șocurilor viitoare, potrivit raportului.
“Pe măsură ce familiile se confruntă cu dificultăți economice tot mai mari, cu insecuritatea alimentară, cu conflicte și cu dezastrele legate de climă, prestațiile universale pentru copii pot fi un colac de salvare“, a declarat Natalia Winder-Rossi, Director al UNICEF pentru politică socială și protecție socială. “Există o nevoie urgentă de a consolida, extinde și investi în sisteme de protecție socială adaptate copiilor și care să răspundă la șocuri. Acest lucru este esențial pentru a proteja copiii de sărăcie și pentru a crește reziliența, în special în rândul celor mai sărace gospodării“.
Măsuri pentru protectia copiilor
Pentru a inversa tendința negativă, OIM și UNICEF îndeamnă factorii de decizie politică să ia măsuri decisive pentru a obține o protecție socială universală pentru toți copiii, inclusiv:
Investirea în prestațiile pentru copii. Acestea oferă o modalitate dovedită și eficientă din punct de vedere al costurilor de a combate sărăcia infantilă și de a asigura dezvoltarea copiilor.
Furnizarea unei game cuprinzătoare de prestații pentru copii prin intermediul sistemelor naționale de protecție socială, care să conecteze, de asemenea, familiile la servicii sociale și de sănătate esențiale, cum ar fi serviciile de îngrijire a copiilor gratuite sau la prețuri accesibile de înaltă calitate.
Construirea unor sisteme de protecție socială care să se bazeze pe drepturi. Să țină cont de gen, să fie incluzive și să răspundă la șocuri pentru a aborda inegalitățile și a obține rezultate mai bune pentru fete și femei, copii migranți și copii forțați să muncească, de exemplu.
Asigurarea unei finanțări durabile pentru sistemele de protecție socială prin mobilizarea resurselor interne și creșterea alocării bugetare pentru copii.
Consolidarea protecției sociale pentru părinți și persoanele care se ocupă de copii prin garantarea accesului la locuri de muncă decente și la prestații adecvate, inclusiv de șomaj, boală, maternitate, invaliditate și pensii.