Liceeni din toată țara se întrec în cea mai mare competiție de robotică. Timișorenii au inaugurat un laborator digital de top
Liceeni pasionați de robotică se întrec în perioada 3 – 5 martie în cea mai mare competiție de robotică, „First Tech Challenge”. Aceasta are loc la Sala Polivalentă din Parcul Tineretului din București, iar cele mai performante trei echipe câștigătoare ale etapei naționale vor putea participa la Mondialele din Houston, SUA.
Încă din 2016 Asociația Națiune prin Educație organizează această competiție care reunește tineri pasionați de știință, inginerie, tehnologie, matematică și antreprenoriat. La ediția din acest an vor participa 80 de echipe de liceeni din toată țara și una din Muntenegru. România este campioană en-titre. Asta în urma performanței de anul trecut, când echipa de elevi Delta din Arad a câștigat Campionatul Mondial.
Cei pasionați de robotică, știință sau tehnologie pot purta discuții, în perioada 3 – 5 martie, cu robotiști, mentori – profesori, jurați și organizatori. În plus, pot participa la meciurile organizate în formatul special de tip PowerPlay. În competiție au fost introduse alianțe formate din mai multe echipe, dar și două perioade de joc. Pe lângă meciuri, fiecare echipă își va prezenta conceptul proiectului și procesul tehnic de dezvoltare a roboților în fața unui juriu.
„Misiunea proiectului de a inspira tinerii să inoveze pentru un viitor mai bun se reflectă în tema Energize a competiției. Prin roboții dezvoltați de concurenți, echipele reimaginează viitorul energiei sustenabile, găsind soluții responsabile pentru provocările tehnologice pe care le întâlnesc”, transmit organizatorii, prin intermediul unui comunicat de presă.
Elevii din Timișoara se bucură de un laborator digital performant
Tinerii timișoreni sunt pasionați de robotică, iar Primăria Municipiului Timișoara a dat naștere unui laborator performant. Este vorba de un proiect propus și votat de cetățeni în cadrul programului „Timișoara decide”. Laboratorul digital pentru elevi a fost inaugurat la Liceul Teoretic „Grigore Moisil”, iar tehnologia folosită e una de ultimă generație.
Deși laboratorul se regăsește la Liceul „Grigore Moisil”, el este dedicat tuturor elevilor din oraș. Vorbim de un laborator digital inteligent care este dotat cu calculatoare cu softuri de design grafic incluse și tablă interactivă. Probabil cele mai atractive dotări sunt roboții educaționali multifuncționali, precum și imprimantele 3D sau ochelarii VR. La toate acestea vor avea acces gratuit elevii școlilor și liceelor din Timișoara. În timpul petrecut în laborator, ei vor fi ghidați de membri ai echipei Liceului Moisil. Aceștia îi vor ajuta să folosească echipamentele și vor experimenta învățarea creativă și transdisciplinară. Noul laborator va dezvolta competențe digitale, competențe esențiale pentru pregătirea elevilor pentru meseriile viitorului.
Pentru implementarea proiectului, Municipiul Timișoara și Consiliul Local au alocat suma de 400.000 lei. Dominic Fritz, primarul Timișoarei, spune că această investiție e una pe care-și dorește să o facă în toate liceele timișorene. Pentru acest lucru există o linie de finanțare europeană în cadrul PNRR, pe care Primăria Timișoara își dorește să o acceseze.
Laboratorul digital, locul în care elevii învață de la elevi
Elevii liceului care găzduiește laboratorul sunt deschiși să împărtășească cu alții ceea ce ei știu deja. Elevii vor învăța programare, design grafic, robotică, data science și vor învăța să colaboreze. Laboratorul digital va putea deservi cel puțin 1.200 de copii din comunitate, anual, în cicluri de învățare de câte trei luni. Pe lângă cunoștințele tehnice, aceștia vor dezvolta o serie de competențe transversale, cum ar fi capacitatea de a rezolva probleme complexe, creativitatea, coordonarea cu ceilalți, gândirea critică, dar și abilitatea de a analiza și de a lua decizii. Primarul Timișoarei apreciază deschiderea elevilor de la Liceul Teoretic „Grigore Moisil” și consideră că acesta e un exemplu perfect de cum ar trebui să se dezvolte o comunitate.
„Avem nevoie de profesori care aduc învățământul nu doar în prezent, ci mai ales în viitor, utilizând noile tehnologii. Și asta se întâmplă cu acest proiect care este unul din cele opt care au câștigat anul trecut campania Primăriei de buget participativ și a reușit să coaguleze comunitatea în jurul acestei idei. Felul în care a fost gândit proiectul arată că elevii de la Moisil se văd parte a unei comunități. Pentru că aici nu vor învăța doar ei, ci ușa este deschisă către alți elevi din Timișoara.
Și vreau să îi felicit pe elevii de aici pentru că vor fi mentori pentru alți elevi de la alte licee și îi vor învăța ce știu ei. E un exemplu perfect de cum se dezvoltă o comunitate. Cu viziune, cu deschidere față de ceilalți și față de noile tehnologii. Cu mobilizarea tuturor energiilor care există pentru a atinge un scop comun”, a declarat primarul Dominic Fritz.