Actele de violență din școli, în creștere. Ce măsuri se iau
Actele de violență din unitățile de învățământ sunt în creștere. Potrivit Inspectoratului Școlar Județean Giurgiu, numai în acest județ, anul trecut au fost implicați în cazuri de violență aproape 200 de elevi. Unii dintre ei au fost chiar exmatriculați.
Violența e tot mai prezentă în școli. Fie că vorbim de violență fizică, verbală sau psihologică, acest fenomen trebuie să înceteze. El nu trebuie, deloc, tolerat. În județul Giurgiu, în anul școlar 2021 – 2022, au fost înregistrate zeci de acte de violență. Au fost sancționați 190 de elevi. Iar șapte dintre ei au fost exmatriculați. Printre cauzele care duc la aceste situații de violență în mediul școlar se numără frustrarea, dificultatea de adaptare la disciplina școlară, stima de sine scăzută etc. De asemenea, alte cauze ar fi dificultatea de comunicare între elevi și profesori, dar și caracterul autoritar al unor cadre didactice.
Pentru a preveni săvârșirea actelor de violență Inspectoratul Școlar Județean Giurgiu transmite că au fost inițiate mai multe campanii. Unele în școli, iar altele în preajma lor. Spre exemplu, în colaborare cu Poliția Română, au fost derulate 100 de acțiuni de prevenire a violenței în școli, a bullyingului, dar și a consumului de droguri sau a traficului de persoane. ȘTIRI PENTRU COPII a luat legătura cu Inspectoratul Școlar Județean Giurgiu pentru a vedea ce se întâmplă cu victimele actelor de violență. Inspectorul Cosmina Roșu ne-a declarat că niciunul din cele 190 de cazuri nu a fost foarte grav, motiv pentru care nu s-a ajuns la consiliere psihologică. Totuși, în cazul în care ar fi existat o astfel de situație, după discuții purtate cu părinții și la cererea acestora, elevii ar fi putut lua parte la ședințe de consiliere psihologică. La aceste ședințe pot participa atât elevii abuzați, cât și agresorii.
„Nu sunteți singuri”, campania inițiată de Ministerul Educației
Cazurile de violență reprezintă o problemă la nivel național. Nu doar în anumite județe din țară. Pentru a veni în sprijinul elevilor, a părinților, dar și a cadrelor didactice, Ministerul Educației a lansat campania „Nu sunteți singuri. Împreună oprim violența în școli”. Aceasta prevede, pe de-o parte, popularizarea unor noțiuni elementare. Ele vizează tipurile de violență, cyberbullying, utilizarea rețelelor de socializare și drepturile și obligațiile elevilor. Pe de altă parte, campania prevede acțiuni de prevenire a actelor de violență, a consumului de droguri, dar și instruirea cadrelor didactice. Mai multe despre campanie, aici.
Inspectoratul Școlar Județean Satu Mare derulează, la nivel județean, o campanie asemănătoare. Proiectul „Armonie în școli, siguranță în viață” vizează combaterea violenței în școli. Mâine, 3 martie, de la ora 14:00, elevii de gimnaziu sunt așteptați la Filarmonica „Dinu Lipatti”. Acolo se desfășoară o acțiune educativă. Ea face parte din campania în care se implică Inspectoratul de Poliție Județean, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului, Palatul Copiilor Satu Mare și bineînțeles școlile. Sprijinul financiar vine din partea Consiliului Județean Satu Mare.