Studiu. Jumătate dintre părinți nu își duc copiii la dentist la timp
Un studiu realizat de una din marile rețele stomatologice pediatrice, împreună cu Reveal Marketing Research, arată că jumătate dintre părinți nu își duc copiii la dentist la timp. Cariile, printre cele mai întâlnite probleme.
Datele cercetării arată că doar 22% dintre părinții cu copii sub 12 ani au declarat că vizitează cabinetele stomatologice pentru realizarea unei ședințe de profilaxie o dată pe an pentru cei mici. De asemenea, 18% dintre părinți spun că merg la dentist așa cum recomandă medicii stomatologi, adică de două ori pe an. Cele mai întâlnite probleme dentare la copii sunt cariile, iar ele sunt în continuare identificate în număr mare. Multe studii arată că educația și mai ales profilaxia dentară joacă un rol important în prevenirea apariției cariilor pe dinți de lapte sau pe cei permanenți.
Cariile sunt tratate la medicul stomatolog prin obturații, adică plombe dentare. Noul studiu arată că 45% dintre respondenți au declarat că prima durere de dinți a copiilor lor a apărut între zero și trei ani. Obturațiile dentare reprezintă 29% dintre tratamentele stomatologice la copiii sub 12 ani. Vizitele periodice la dentist previn apariția cariilor sau a altor probleme dentare. Din păcate, 15% dintre respondenți afirmă că apelează la dentist doar în situații de urgență.
Detartrajul, cea mai simplă procedură de prevenire
Una din cele mai simple proceduri de prevenire a apariției problemelor dentare e detartrajul. Deși aceasta menține sănătatea orală pe termen lung, ea e accesată de doar 17% dintre copiii sub 12 ani. În același timp, sigilarea, un tratament profilactic non – invaziv și cu eficiență pe termen lung, e o procedură accesată de 15% dintre respondenți. Un alt studiu, realizat la nivel național de specialiști români, a demonstrat că prevalența cariilor la copii este influențată de nivelul de educație al părinților. Doar doi din 10 părinți știu că dinții temporari se schimbă complet în jurul vârstei de 10 – 12 ani. Aproape 37% dintre părinți au apreciat că dentiția permanentă este finalizată în jurul vârstei de șapte – opt ani. Iar 25% spun că se întâmplă asta în jurul vârstei de nouă – 10 ani.
Mulți părinți, și nu numai, consideră că după apariția dinților permanenți copiii scapă de carii. Ei bine, lucrurile nu stau chiar așa. „Preconcepția este că odată ce dinții temporari se exfoliază și erup cei definitivi, copilul va scăpa de carii. Însă realitatea este diferită. Cariile timpurii pot afecta mugurele dintelui permanent, erupția viitorilor dinți și alinierea corectă a dinților permanenți ai adultului de mai târziu. Cariile netratate înseamnă disconfort și durere. Pot afecta somnul, concentrația și performanțele școlare ale copilului. Este mai bine să previi decât să tratezi. De aceea părinții trebuie să fie informați despre importanța vizitelor periodice ale copilului la medicul stomatolog pediatru”, a declarat dr. Raluca Georgescu, medic specialist stomatologie pediatrică.
Dicționar
Profilaxie: ansamblul măsurilor medico – sanitare care se iau pentru prevenirea apariției și a răspândirii bolilor.