Elevii nu vor examen la liceu. Iată ce au de spus legat de noua lege a educației
În 27 februarie ministrul Educației, Ligia Deca, a prezentat noile legi ale educației. Una din ele face referire la admiterea în clasa a IX-a. Ea ar urma să fie făcută și prin susținerea unui examen, nu doar prin repartizare computerizată. Consiliul Național al Elevilor (CNE) susține că o astfel de măsură ar crea probleme și că elevii nu vor să dea examen pentru admiterea la liceu.
Noua lege a educației le dă liceelor dreptul de a organiza, dacă-și doresc acest lucru, un examen de admitere. Concursul poate fi organizat pentru maxim 60% din numărul de locuri, iar celelalte 40% rămân pentru repartizarea cunoscută deja, adică cea computerizată. Într-un comunicat de presă reprezentanții CNE spun că acest tip de admitere ar încuraja meditațiile private și inechitatea. Luând o astfel de măsură aceștia consideră că accesul în învățământul liceal ar fi limitat. În plus, ei mai amintesc și că susținerea unui astfel de examen ar reprezenta un stres ridicat pentru elevii de 13 – 14 ani.
Deși ar fi fost făcute cunoscute aceste lucruri către Ministerul Educației, se pare că fără succes. „Proiectul de lege prezentat luni se află în fază finală. Însă se poate observa că punctele de vedere referitoare la acest subiect ale celor două structuri reprezentative, Consiliul Național al Elevilor și Federația Națională a Părinților, nu au fost luate în considerare de către Ministerul Educației”, transmit reprezentanții CNE.
Elevii cer eliminarea examenului de admitere la liceu
Introducerea unui examen de admitere nu e chiar o noutate. Ideea a apărut încă din vara anului 2022, odată cu lansarea în dezbatere publică a proiectului de lege a învățământului preuniversitar. Pe atunci însă, erau vizate doar colegiile naționale. În ultimele luni s-a tot revenit asupra propunerii inițiale fiind modificate anumite aspecte. Printre ele se numără perioada de susținere a acestei admiteri, modul general de organizare sau modul de redactare a subiectelor. De asemenea, s-a oferit oportunitatea tuturor liceelor de a desfășura un astfel de concurs.
CNE și Federația Națională a Părinților cer eliminarea examenului de admitere la liceu. „Promovarea meritocrației în paralel cu valorile echitabile poate fi realizată prin sprijinirea financiară a centrelor de excelență constituite la nivel județean. Totodată, Ministerul Educației trebuie să aibă în vedere și caracterul obligatoriu al învățământului liceal din România. Motiv pentru care procesul de admitere ar trebui să fie unul unitar (repartizare computerizată). Bazat pe standarde clare de evaluare, care să se desfășoare într-un mod non-competitiv. Admiterea la liceu, în forma în care este prevăzută în proiectul de lege, va aduce după sine o multitudine de probleme. Precum diferențe între elevi, segregare școlară și o probabilitate crescută de repartizare inechitabilă în învățământul liceal.
În contextul în care rata abandonului școlar este într-o continuă creștere, considerăm că aspectele care reprezintă un real interes sunt consilierea profesională constantă oferită elevilor de gimnaziu în vederea asigurării alegerii adecvate a specializării pentru liceu. Admiterea la liceu încă ne lasă cu semne de întrebare cu privire la aplicabilitatea și consecințele reale ale sale. Mai ales în contextul unei reforme în sistemul de educație ce ar trebui să fie bazată pe principii, valori, evaluare standardizată, standarde clare de evaluare, incluziune și desegregare școlară”, mai transmit reprezentanții CNE.