Garajele pompierilor deschise pentru o zi. Când pot fi vizitate de către copii
Pe 28 februarie aniversăm Ziua Protecției Civile, iar pentru a marca acest eveniment, până la finele săptămânii sunt organizate diferite evenimente. Printre ele se numără și Ziua Porților Deschise la Inspectoratele pentru Situații de Urgență. Garajele pompierilor sunt deschise pentru o zi sau chiar pentru mai multe zile, iar copiii pot face cunoștință cu autospecialele pompierilor și cu echipamentele folosite de aceștia.
Activitățile derulate la nivel național de Departamentul pentru Situații de Urgență și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență sunt menite să dezvolte comportamentul preventiv. Astfel, atât copiii, cât și adulții se pot familiariza cu măsurile și regulile ce trebuie urmate în cazul unei situații de urgență. Activitățile sunt binevenite mai ales că unele unități de învățământ derulează în această perioadă programul „Săptămâna altfel”. Cadrele didactice pot profita de acest lucru și îi pot duce pe elevi la astfel de acțiuni.
Una din activitățile pregătite va bucura, fără doar și poate, în special copiii. În perioada 27 februarie – 3 martie, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Dealul Spirii” București – Ilfov organizează, în toate subunitățile de pompieri, „Ziua porților deschise”. Cei mici au ocazia să interacționeze cu pompierii. Totodată, pot face cunoștință cu autospecialele pe care aceștia lucrează zilnic. În aceeași perioadă Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Dealul Spirii” București – Ilfov desfășoară activități de informare preventivă în instituțiile de învățământ și în marile centre comerciale din București (Mall Băneasa, Mall Afi Cotroceni, Mall Sun Plazza, Mall Vitan, Mega Mall).
Ziua Protecției Civile, sărbătorită în toată țara
Nu doar copiii din București sau Ilfov se pot bucura de întâlniri cu pompierii. Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Țara Barsei” Brașov organizează în perioada 27 februarie – 3 martie, „Ziua porților deschise”. De asemenea, până pe 4 martie, în intervalul orar 12:00 – 18:00, oamenii sunt invitați la Muzeul de Științe Brașov. Acolo are loc o expoziție de echipamente de protecție civilă. Intrarea este liberă. O altă expoziție are loc în 28 februarie, în intervalul orar 14:00 – 16:00, în Piața Sfatului Brașov. Vizitatorii fac cunoștință cu tehnica și echipamentele de intervenție. Celelalte activități pot fi descoperite aici.
Și în județul Timiș sunt organizate o mulțime de activități cu ocazia Zilei Protecției Civile. „Ziua porților deschise” nu lipsește nici de aici. Copiii, și nu numai, sunt așteptați zilnic, în perioada 27 februarie – 3 martie, între orele 9:00 – 13:00, la sediile subunităților de pompieri din județ. Reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Banat” Timiș se vor deplasa și la unitățile de învățământ. Acolo vor derula acțiuni teoretice și practice de instruire privind tehnicile de acordare a primului ajutor medical. De asemenea, elevii vor învăța cum trebuie să se comporte în diferite situații de urgență. Programul complet al activităților din Timiș e disponibil aici.
Unde se mai organizează „Ziua porților deschise”
„Ziua porților deschise” e organizată și în județul Olt, de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Matei Basarab”. În perioada 27 februarie – 3 martie, în intervalul orar 10:00 – 13:00, copiii pot cunoaște pompierii, echipamentele și accesoriile de intervenție, dar și autospecialele. Alte activități derulate în județul Olt pot fi descoperite intrând aici. Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Vlașca” al județului Giurgiu are, de asemenea, un program complex pentru a marca Ziua Protecției Civile. În acest județ „Ziua porților deschise” va fi mâine, la sediile Detașamentelor de Pompieri Giurgiu și Bolintin Deal, începând cu ora 12:00. Programul complet al activităților e disponibil aici.
Și Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Mihail Sturdza” din Iași organizează, în perioada 27 februarie – 3 martie, „Ziua porților deschise”. Subunitățile de pompieri din Iași, Pașcani și Târgu Frumos îi așteaptă pe toți cei dornici să cunoască și să se familiarizeze cu specificul misiunilor. La activitate vor fi prezente 41 de unități de învățământ cu 1.539 de elevi și 342 de adulți și însoțitori. O altă activitate care are loc în aceeași perioadă se desfășoară în școli și licee. Reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Iași vor fi prezenți în 12 unități de învățământ. Cei 2.546 de elevi vor învăța tehnici de acordare a primului ajutor și modul de comportare în situații de urgență. Programul complet al activităților din județul Iași e disponibil aici.