Azi începe programul „Săptămâna verde”. Elevii se împrietenesc cu mediul
În această perioadă elevii au parte de cinci zile dedicate mediului înconjurător și schimbărilor climatice. Azi începe programul „Săptămâna verde”, program prin intermediul căruia elevii, dar și cadrele didactice se împrietenesc cu mediul. Pentru inspirație, dar și pentru informații utile, a fost lansată o platforma saptamanaverde.edu.ro.
Unitățile de învățământ și-au putut alege, în perioada 27 februarie – 16 iunie, săptămâna în care vor să desfășoare activități legate de schimbările climatice și protecția mediului. Anul școlar 2022 – 2023 este primul an în care, la nivel național, este implementat programul „Săptămâna verde”. Platforma dedicată acestui program oferă mai multe instrumente utile și recomandări de activități. Cadrele didactice nu sunt obligate să se limiteze la resursele propuse, fiind încurajate să identifice, la nivel local, și alte tipuri de activități complementare.
„Având în vedere importanța educației privind schimbările climatice, platforma educațională lansată reprezintă un instrument util pentru cadrele didactice și elevii care participă la activitățile din Săptămâna verde. Cu astfel de inițiative, contribuim cu toții la formarea unui comportament responsabil față de mediul înconjurător. Și implicit a unei societăți care își protejează viitorul. Toate materialele și activitățile incluse în această platformă reprezintă un punct de pornire. Și ne dorim să le dezvoltăm în anii viitori alături de întreaga comunitate educațională. Mult succes elevilor, profesorilor și partenerilor în această primă ediție a programului Săptămâna verde”, a declarat ministrul Educației, Ligia Deca, la momentul lansării platformei.
Câteva din resursele disponibile pe platformă
Platforma educațională dedicată programului „Săptămâna verde” cuprinde, pentru început, următoarele resurse și informații:
date despre proiect, repere legislative;
bibliotecă digitală cu resurse educaționale (materiale, idei de activități). Temele sunt din următoarele domenii: schimbări climatice, managementul deșeurilor, consum și producție sustenabile, biodiversitate, păduri și viață terestră, apă și viață acvatică;
idei de trasee educative în natură;
hartă a ariilor naturale protejate și informații despre acestea;
lista stațiilor meteorologice și informații despre acestea;
resurse privind modalitatea de răspuns la dezastrele naturale;
resurse și sugestii de activități propuse de ONG-uri;
exemple de bune practici educaționale cu privire la schimbări climatice și mediu.