A murit Mihai Șora. A fost primul ministru al Educației după Revoluție
Ieri, 25 februarie, a murit Mihai Șora, la vârsta de 106 ani. Filosof și eseist român, a fost primul ministru al Educației după Revoluție.
Cine a fost Mihai Șora
Mihai Șora s-a născut în noiembrie 1916, la Ianova, în comitatul Timiș, pe atunci parte a imperiul Austro-Ungar. Era fiul unui preot orthodox. A studiat filosofia la Universitatea din București (1934-1938). A plecat la Paris, unde a obținut titlul de doctor în filosofie. Când s-a întors in tara s=a ocupat de refacerea colecției de cărți „Biblioteca pentru toți”. După Revoluție, a fost Ministru al Educației în Guvernul condus de Petre Roman. Şi-a dat demisia, după Meneriada din iunie 90. A fost mereu prezent la protestele din Piața Victoriei, în 2017 – 2018. Cu un umor fin, a fost prezent cu comentarii, analize și glume in mediul online, pe pagina de Facebook.
Fericire pură
“Ai fost fericire pură: nu doar un om frumos,ci Frumusețea însăși, credința, nădejdea și dragostea, cum spune cuvântul apostolic. Și niciodată nu-ți voi fi îndeajuns de recunoscătoare pentru tot ce mi-ai dăruit timp de aproape două decenii. Tu m-ai scos de pe șinele destinului meu și m-ai legat ireversibil și armonios de al tău, cu o grație de care numai tu erai capabil și pe care nu mulți pământeni o pot cuprinde cu mintea sau cu inima.
Încă nu știu cum va arăta ziua de mâine, nici toate cele care vor urma. E dincolo de puterea mea de acceptare. Unii oameni ar trebui să trăiască veșnic – nu numai în Rai, unde, negreșit, tu vei sta, ci și pe punctul acesta albastru, boțul de apă și humă care plutește în spațiu și pe care opt miliarde de alte făpturi omenești – dar niciuna ca tine – conviețuiesc, se ceartă sau se iubesc, se războiesc ori își sunt – unele, altora – sprijin. E frig fără tine, iubitule”. Este mesajul postat pe Facebook de soția lui, Luiza (Aziul) Șora.
Mesajul ministrului Educatiei
“Trăim, astăzi, despărțirea de Mihai Șora, cel care ne făcea să credem în viitor prin tinerețea spiritului său. Mereu deschis spre nou, spre progres, primul ministru al educației de după Revoluție a reprezentat un reper de demnitate morală și intelectuală, demisionând în semn de protest față de mineriada din 1990 şi ale sale crime împotriva celor considerați intelectuali.
Se spune că cei care luptă pot pierde, iar cei care nu luptă au pierdut deja. Mulțumesc, Mihai Șora, pentru că ați știut să nu pierdeți, nerenunțând la a lupta permanent pentru noi toți, într-un mod atât de elegant și de discret”, spune Ligia Deca.