Consiliere psihologică pentru toate unitățile de învățământ din județul Cluj. Posturile au fost suplimentate
Ministerul Educației a alocat recent mai multe posturi de consilieri școlari. Mai exact, 1.200 de posturi. Înainte de asta existau 2.288 de consilieri la nivel național, pentru 2.751.233 de elevi. Alocarea noilor posturi face ca, în județul Cluj, toate unitățile de învățământ să beneficieze de servicii de consiliere psihologică.
Până la alocarea de noi posturi, în județul Cluj, în acest an școlar, existau 87 de posturi funcționale de profesori consilieri școlari. De curând Ministerul Educației a mai alocat încă 29 de posturi pentru județul Cluj. Conducerea Inspectoratului Școlar Județean Cluj împreună cu Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Cluj au analizat situația existentă la acest moment, cu privire la nevoia alocării suplimentării resursei umane de specialitate și au decis ca posturile primite să fie astfel repartizate, încât, începând cu anul școlar 2023-2024, toate unitățile de învățământ din județ să beneficieze de serviciile unui psiholog școlar.
„Mă bucur că am reușit să arondăm fiecare unitate de învățământ, cu atât mai mult școlile din mediul rural, unui psiholog școlar. În felul acesta, elevii care se confruntă cu probleme de comunicare, de adaptare sau de comportament, care întâmpină dificultăți de învățare, se confruntă cu scăderea stimei de sine, lipsa motivației sau stres pot solicita consiliere pentru identificarea unor soluții eficiente. Pe de altă parte, rolul psihologului școlar este de a menține legătura permanentă între cadre didactice, elevi și părinți, cu scopul de a descoperi problemele de comunicare între acești factori implicați în dezvoltarea copiilor și de a oferi servicii specializate pentru rezolvarea unor probleme de violență, bullying sau abandon școlar”, a declarat doamna Marinela Marc, inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Cluj.
Obiectivele atinse prin prezența consilierilor
Majorarea numărului de consilieri școlari va contribui la atingerea mai multor obiective importante, precum:
creșterea accesului elevilor și preșcolarilor la servicii de asistență psihopedagogică, orientare școlară și vocațională;
extinderea rețelei de cabinete școlare de asistență psihopedagogică;
extinderea activităților de prevenire a violenței școlare în cadrul campaniei „Nu sunteți singuri! Împreună oprim violența din școli”;
creșterea accesului la activități de informare, consiliere și sprijin pentru elevii în risc de excluziune școlară și pentru familiile acestora.