Îngrijorător. Polițiștii clasează cele mai multe cazuri de abuzuri sexuale asupra copiilor
Infracțiunea împotriva libertății și integrității sexuale comise asupra minorilor reprezintă o problemă la noi în țară. Situația este cu atât mai îngrijorătoare deoarece polițiștii clasează cele mai multe cazuri de abuzuri sexuale asupra copiilor, potrivit unui raport al organizației Salvați Copiii România.
Patru din cinci sesizări comise asupra minorilor s-au soluționat cu clasarea faptelor sau cu renunțarea la urmărirea penală. Cea mai redusă pondere se înregistrează în cazul violului (74%) și agresiunilor sexuale (73%). Pe de altă partea, cea mai ridicată pondere se înregistrează în cazul racolării minorului în scopuri sexuale (92%), potrivit datelor statistice din Raportul Inspecției Judiciare (2021).
Mai mult, ancheta este îngreunată de procedura de intervievare a copilului – victimă. El e forțat să treacă prin prea multe mărturisiri care îl retraumatizează (minim șase), iar filtrarea sesizărilor de către personalul care nu beneficiază de suficientă pregătire în domeniul comunicării cu copii în situații de traumă reprezintă principala problemă a sistemului public de intervenție în astfel de situații. Aceste lucruri reies din ancheta realizată de Salvați Copiii, în perioada iulie – septembrie 2022, cu specialiști în domeniu.
Alte probleme descoperite în cadrul cercetărilor
Datele statistice puse la dispoziție în cadrul Raportului Inspecției Judiciare arată că:
în medie, 80% dintre cele 18.549 de sesizări din perioada 2014 – 2020 cu privire la faptele prevăzute de Art. 218-222 cu victime minori s-au soluționat cu clasarea faptelor sau cu renunțarea la urmărirea penală;
majoritatea sesizărilor (57%) privitoare la faptele care au în vedere infracțiuni împotriva libertății și integrității sexuale comise asupra minorilor sunt asumate sub Art. 220 – Act sexual cu un minor, 83,4% dintre acestea finalizându-se cu clasare sau neînceperea urmăririi penale;
pe locul următor ca pondere din total sesizări sunt faptele sub incidența Art. 218 – Viol (28,1% din total sesizări), 26% din totalul acestor sesizări fiind finalizate cu rechizitorii sau acorduri de recunoaștere a faptei.
De asemenea, analiza realizată de Inspecția Judiciară arată că sunt prezente cazuri în care practica e neunitară. Sau insuficient argumentată. Acest lucru se întâmplă în cazul persoanelor care însoțesc copilul victimă și are legătură și cu locul unde se realizează audierea și înregistrarea declarației victimei. De asemenea, s-a constatat o lipsă de pregătire specifică a celor mai mulți dintre funcționarii din serviciile judiciare pentru abordarea adecvată a victimelor minore. O altă problemă a fost constatată în reaudierea succesivă a victimei de către organele de cercetare penală cu sau fără o pregătire a acestora.
Principalele dificultăți au evidențiat revenirea victimei minore asupra declarației inițiale, dificultăți de relaționare cu persoanele vătămate minore. O altă dificultate e reprezentată de lipsa unor echipe multidisciplinare și interinstituționale de intervenție.
Concluziile anchetei Salvați Copiii
Evaluarea realizată de Salvați Copiii prin efectuarea de interviuri cu specialiști arată că:
interacțiunea copilului victimă a abuzul sexual cu instituțiile statului presupunea reamintire de către copil a agresiunilor la care a fost supus de minim șase ori;
filtrarea de către personal care nu beneficiază de suficientă pregătire în domeniul comunicării cu copii reprezintă principala problemă a sistemului public de intervenție în astfel de situații;
preocuparea instituțiilor statului privind recuperarea copilului este cea mai puțin vizibilă pe întregul parcurs;
comunicarea inter-instituțională are multiple aspecte deficitare.
O abordare multidisciplinară și interinstituțională, care asigură colaborarea dintre diversele agenții într-un singur spațiu receptiv la nevoile copilului, e reprezentantă de modelul Barnahus. Acesta oferă servicii complexe atât minorului, cât și familiei acestuia. Totul sub același acoperiș. Un rol cheie al modelului Barnahus este să ajute la producerea unor dovezi valide pentru procedurile judiciare. Cum? Prin obținerea mărturisirii de către copil astfel încât el să nu fie nevoit să apară în instanță. Asta în situația în care cazul va ajunge acolo.