Școală pentru viitori antrenori. De ce trebuie să se înscrie profesorii de sport la „Leadership Together”
Sportul, pe lângă beneficiile pe care le oferă organismului, reușește și să unească copii, tineri, oameni și comunități. Fundația Te Aud România a lansat „Leadership Together”, proiectul care formează instructori sportivi. De el se vor bucura atât profesorii, cât și pasionații de sport.
Proiectul, derulat în parteneriat cu organizația globală Beyound Sport, urmărește ca persoanele implicate în activități sportive să primească uneltele și informațiile necesare pentru a promova rolul sportului în societate. De asemenea, cunoștințele vor fi folosite și pentru a întări ideea că sportul are puterea de a rezolva multe probleme sociale. La nivelul județului Suceava, organizația humoreană folosește, de mai bine de șase ani, sportul pentru incluziunea și dezvoltarea socială a copiilor și tinerilor pe care îi susține. Conceptul a fost extins și în problematica copiilor refugiați din Ucraina.
Prin proiectul „Leadership Together”, fundația își propune să împuternicească și să echipeze tehnicienii și voluntarii sportivi. Cum? Cu metodologie, know-how, curriculă și certificări acreditate pentru a reitera rolul sportului de a face bine în comunități. „Sport Together Fund, oferit de Beyond Sport, a fost creat pentru a oferi resurse organizațiilor comunitare care valorifică sportul pentru a oferi asistență vitală refugiaților, solicitanților de azil și persoanelor strămutate în interiorul țării. Ne bucurăm de oportunitatea de a sprijini Programul de Leadership al Te Aud România în eforturile sale de a ajuta la construirea unei comunități pentru tinerii ucraineni din România și nu numai”, transmite Fred Turner, Director Executiv în cadrul organizației Beyond Sport.
Certificări acreditate de instructor sportiv pentru pasionații de sport
Proiectul este derulat în perioada 13 februarie – 31 mai. El are două dimensiuni principale. Prima propune identificarea a 10 voluntari care au activat în domeniul sportului pe o perioadă mai mare de 12 luni. Aceștia vor fi primi certificări acreditate de instructor sportiv. Acest lucru va fi posibil prin Academia Națională de Rugby, instituție acreditată de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale și de Ministerul Educației. „Orice călătorie începe cu primul pas. Obținerea unei certificări acreditate de instructor sportiv este primul pas pentru cei ce își doresc să urmeze o carieră de antrenor sportiv. Diploma și carnetul de instructor se poate obține pentru toate sporturile pentru care există federații sportive”, declară Daniel Mitrea, managerul Academiei Naționale de Rugby.
A doua dimensiune vine în întâmpinarea profesorilor de educație fizică și sport. De asemenea, vizează și antrenorii sau tehnicienii de la firul ierbii. Minim 30 de participanți vor învăța elementele esențiale ale sportului pentru dezvoltare socială. Totul se va face pe parcursul a trei luni, în cadrul unui curs susținut de experți ai Te Aud România. „Pedagogia nu este un subiect care apare foarte des în discuțiile privind sporturile de masă. Însă considerăm că oricine interacționează cu adolescenți pe teren trebuie să înțeleagă mai multe lucruri despre psihologia tinerilor. Dar și să înțeleagă mai bine nevoile acestora. Astfel încât sportul să devină modul prin care își exprimă cel mai bine abilitățile”, adaugă Oana Vasiliu. Ea este coordonatorul proiectului din partea Fundației Te Aud România.
Totodată, fundația deschide aplicațiile pentru profesorii și pasionații de sport din județul Suceava ca să obțină certificare acreditată de instructor sportiv, dar și să facă parte din comunitatea dedicată sportului pentru dezvoltare socială. Detalii despre participare, aici.