Valentine`s day, sărbătoarea iubirii și a afecțiunii. Cum a apărut ea
De o bucată bună de vreme România s-a alăturat țărilor care sărbătoresc Valentine`s day, sau Ziua Îndrăgostiților, sărbătoarea iubirii și a afecțiunii. Ea este celebrată mai ales în Statele Unite ale Americii, Canada, Marea Britanie și Australia. Practic, de la ei am preluat sărbătoarea.
O dată cu preluarea sărbătorii oamenii au preluat și obiceiurile celor care o celebrează. Asta înseamnă că astăzi îndrăgostiții își exprimă iubirea prin urări, dar și cadouri. Potrivit britannica.com, sărbătoarea ar avea originile într-un festival roman numit Lupercalia, care se ținea la mijlocul lunii februarie. El celebra venirea primăverii, includea ritualuri de fertilitate și presupunea împerecherea femeilor și a bărbaților. La sfârșitul secolului al V-lea, Papa Ghelasie Ie-a interzis oamenilor să mai organizeze festivalul. Totuși, adevărata origine a sărbătorii este vagă.
Una din legendele legate de această zi spune că, printre mulții creștini cu numele de Valentin, exista și un preot. Acesta ar fi scris o scrisoare pentru fiica temnicerului său, cu care se împrietenise, iar la final a semnat-o cu „de la Valentin al tău”. Legenda spune că preotul ar fi vindecat-o pe tânără de orbire. Alte relatări susțin că Sfântul Valentin din Terni, un episcop, a fost cel care a dat numele sărbătorii, deși este posibil ca cei doi sfinți să fi fost de fapt o singură persoană.
O altă legendă comună afirmă că Sfântul Valentin a sfidat ordinele împăratului și a căsătorit în secret cu cupluri pentru a-i scuti pe soți de război. Din acest motiv, ziua aceasta ar fi asociată cu dragostea. Deși sărbătoarea e asociată cu Sfântul Valentin, să știți că el nu e sărbătorit astăzi. Deși e considerat un sfânt al iubirii creștine și al familiei, el e pomenit în data de 30 iulie, nicidecum în 14 februarie.
Apariția felicitărilor de Valentine`s day și legătura zilei cu păsările
Astăzi cadourile de Valentine`s day sunt reprezentate de cele mai multe ori de flori, ciocolată sau obiecte scumpe. Înainte, iubirea era arătată prin simple mesaje, iar apoi prin acordarea unei felicitări. Mesajele au apărut în anii 1500, iar felicitările tipărite din comerț au început să fie folosite în jurul anilor 1700. În mod obișnuit, felicitările de Sfântul Valentin îl înfățișează pe Cupidon, zeul roman al iubirii, alături de inimi.
Deși puțină lume știe, sărbătoarea mai e asociată și cu păsările, ele devenind un simbol al zilei. Asta deoarece se credea că sezonul de împerechere a acestora începe la mijlocul lunii februarie. Reprezentanții Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva ne arată că așa e. Unul din rangerii din cadrul Administrației Parcului Natural Bucegi, Traian Popescu, a surprins, după cum puteți vedea în imaginea de mai jos, ritualul de împerechere al unei perechi de corbi.