Copiii se bucură de un nou BookTruck. Biblioteca mobilă cuprinde sute de cărți
De nouă ani Asociația Culturală Cărțile pe Față promovează cărțile și cititul. Cu ocazia zilei de 15 februarie, când sărbătorim Ziua Națională a Lecturii, Victor Miron, fondatorul asociației, inaugurează cea de-a doua bibliotecă mobilă. Copiii din mediul rural din județul Cluj se bucură de un nou BookTruck care conține cel puțin 1.500 de cărți.
Prin intermediul celor două microbuze cu cărți copiii de la sate au acces la titluri variate și chiar la tehnologie. Ei se pot bucura de cel puțin 1.500 de cărți care vin direct la ei în fiecare BookTruck. Pot alege ce le place, pot împrumuta gratuit și pot citi până la următoarea sosire a BookTruck-ului. Inițiativa, susținută de voluntari, îi ajută pe elevi nu doar să descopere lumea fascinantă din paginile cărților, ci și să-și dezvolte creativitatea și să se bucure de o nouă pasiune. În plus, copiii au parte și de întâlniri cu invitați speciali.
„Mergem în vizită însoțiți și de invitați din diverse domenii, care să îi inspire pe copii în alegerea unei profesii și desfășurăm împreună și diferite activități. De la cluburi de lectură ad-hoc, la teatru de păpuși. Sau îi invităm pe copii la evenimente culturale în oraș, la Cluj. Cum ar fi concerte de muzică clasică și filme de animație la cinema. Uneori ieșim și în afara județului și atunci le oferim și câte o carte cadou. Sosirea noastră a început să fie un moment foarte așteptat și plin de bucurie pentru copii”, spune inițiatorul proiectului, Victor Miron.
Prima bibliotecă mobilă, născută în pandemie
Primul BookTruck a luat naștere în iulie 2021, în timpul pandemiei. Atunci accesul la lectură și la socializare era și mai restrâns decât acum. Cu prima bibliotecă mobilă Victor Miron a acoperit 30 de comune din județul Cluj. În fiecare poposea câte o zi, de obicei în curtea școlii, iar copiii de toate vârstele împrumutau gratuit câte o carte, pe care o returnau la următoarea vizită.
„Am reușit să punem pe roți primul BookTruck cu ajutorul Asociației Zi de Bine, iar pe cel de-al doilea cu ajutorul DEDEMAN. Cele mai multe cărți sunt donate de oameni și de edituri. Dar și cumpărăm cărți, mai ales pe cele pe care ni le cer copiii și nu le avem. Următorul pas este să facem și a treia bibliotecă mobilă, care am dori să fie o dubiță electrică.
În total am avea nevoie de 15 biblioteci mobile pentru județul Cluj. Așa am putea servi săptămânal fiecare din cele 75 de comune din județ, cu o medie de 100 de copii într-o școală comunală. Poate în unele școli sunt mai puțini copii, iar în altele mai mulți. Dar un lucru e cert: toți se bucură extraordinar de mult de aceste momente. Și au devenit pasionați de citit”, încheie Victor. Toți cei care vor să afle mai multe despre bibliotecile mobile și doresc să sprijine dezvoltarea acestora pot găsi mai multe informații aici.