Ca ființe umane, simțim numeroase emoții și stări, printre care și frica. Această emoție ne creează în cele mai multe cazuri disconfort față de anumiți stimuli. Haideți să aflăm în continuare ce presupune catoptrofobia.
Ce presupune Catoptrofobia?
Deși multora ne place să ne admirăm în oglinzi, aflați că sunt unele persoane care prezintă fobie față de acest obiect. Catoptrofobia este o fobie care aparține grupului de tulburări de anxietate. Persoanele care se confruntă cu această tulburare prezintă frica de a vedea propria reflecție în oglindă. În general, fobiile determină persoanele afectate să evite diverse obiecte sau situatii care le-ar putea declanșa simptome precum cele mai sus menționate. În ceea ce privește frica de oglinzi, rareori viața persoanelor care au această fobie este afectată la nivel maxim.
Despre fobii
Potrivit dexonline, fobia este o stare patologică de neliniște și de frică obsedantă, lipsită de o cauză obiectivă sau precisă. Putem spune că fobia este o frică fără temei, deoarece pericolul nu există în realitate. Acest tip de frică se manifestă într-un mod exagerat în mintea unei persoane care are o anumită fobie. În cazul celor care suferă de fobii, sentimentul de panică este foarte accentuat. Există o multitudine de fobii, însă majoritatea prezintă simptome comune, precum: amețeală, transpirații, palpitații, stare de greață sau creșterea frecvenței cardiace.
Cum ne dăm seama că avem o fobie
Potrivit clinica-hope, criteriile de diagnostic pentru fobii sunt următoarele:
– frică sau anxietate marcată față de un obiect anume sau o situație. În cazul copiilor, e posibil ca aceștia să nu poată să verbalizeze frica, dar aceasta iese la suprafață prin plâns, crize sau nevoia permanentă de a se „agăța” de părinți;
– situația sau obiectul fobic cauzează aproape întotdeauna o reacție imediată de frică sau anxietate; situația sau obiectul fobic sunt evitate intenționat sau suportate cu frică intensă;
– frica sau anxietatea sunt disproporționate în raport cu pericolul reprezentat de situație sau obiect, în contextul dat;
– frica, anxietatea sau evitarea stimului declanșator sunt persistente, și durează mai mult de 6 luni;
– frica, anxietatea sau evitarea cauzează stres semnificativ din punct de vedere clinic sau împiedică buna funcționare socială, ocupațională sau din alte domenii.
Simptomele catoptrofobiei
Simptomul cel mai caracteristic fricii de oglinzi este anxietatea. Aceasta este însoțită de o stare continuă de disconfort. Când se poate manifesta această fobie? În momentul în care persoanele care suferă de această tulburare văd oglinzi sau înainte de a se vedea într-o oglindă, încercând să evite această acțiune.
Cele mai întâlnite simptome pe care le întâlnim atunci când discutăm despre teama de oglinzi sunt următoarele:
– teamă, anxietate, evitarea gândurilor sau acțiunilor care ar accentua starea de disconfort, creșterea pulsului, durere de cap, disconfort la nivelul stomacului etc.
Cum să depășim această fobie
Fiind o tulburarea, tratamentul psihologic este recomandat. pentru acest tip de tulburare.
Potrivit sainte-anastasie, terapia cognitivă comportamentală s-a dovedit a fi eficientă, iar prognosticul în recuperarea pacientului este foarte bun. În cadrul acestui tip de terapie este obișnuită utilizarea unor metode, cum ar fi tehnicile de relaxare sau tehnicile de expunere. Un tip de tehnică de expunere utilizată pe scară largă este desensibilizarea sistematică. Aceasta implică expunerea treptată a pacientului la stimulul fobic, în timp ce învață mai multe strategii adaptive de coping. De exemplu, s-ar putea începe prin a preda imaginile pacient a unor oglinzi, iar la sfârșitul tratamentului este în măsură să ia o oglindă cu propriile lor mâini și uite în ea, fără nici o teamă.
Uneori, persoanele în cauză nu răspund atât de bine tratamentului psihologic. Se poate opta în acest sens pentru un tratament farmacologic. De menționaț însă că ar trebui mereu să meargă mână în mână cu psihoterapia.