Dacă priviți stelele, veți descoperi un câine. Are la zgardă o stea strălucitoare
Luna februarie aduce cu ea evenimente astronomice interesante. Una din cele mai cunoscute constelații, Orion, se află seara la cea mai înaltă poziție pe cer în această lună. Dacă priviți stelele, veți descoperi un câine care are la zgardă o stea strălucitoare. Și nu e singurul cățel.
Cățelul cu zgardă este reprezentat de constelația Canis Major (Câinele Mare). Privit pe hartă și pe cer, Canis Major pare un cățel care stă pe labele din spate și poartă la zgardă steaua Sirius. Aceasta este foarte strălucitoare din două motive. Pe de-o parte datorită faptului că emite de 23 de ori mai multă lumină decât Soarele, iar pe de altă parte deoarece e foarte apropiată de noi, la numai 8,6 ani lumină. Ea este cea mai apropiată stea care poate fi văzută cu ochiul liber.
Pe cer poate fi observată o altă stea strălucitoare, la stânga sus de Sirius. Ea se numește Procyon și face parte dintr-o altă constelație la fel de interesantă. Este vorba despre Canis Minor (Câinele Mic). Cele două stele vedetă, Sirius și Procyon, pot fi deosebite și în funcție de culoare. Procyon are o culoare alb – gălbuie, iar Sirius este albăstruie.
Leul și un monstru marin, alte constelații vizibile luna aceasta
Pe cerul lunii februarie apar și alte constelații spectaculoase, anunță Observatorul Astronomic „ Amiral Vasile Urseanu”. „Spre est răsare Leo (Leul) împreună cu steaua Regulus. Nu trebuie să ne speriem de regele animalelor, pentru că la vest de constelație se află un monstru marin și mai înfricoșător, Hydra (Hidra). Cea mai strălucitoare stea din constelație se numește Alphard. În limba arabă numele stelei înseamnă „cea singură””, transmit reprezentanții Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.
Tot luna aceasta, în jurul orei 21:00, pe cer se văd două planete. Marte, în constelația Taurus, și Jupiter, în constelația Pisces. Pentru a vă fi mai ușor să descoperiți toate constelațiile pe cer, Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” a realizat o hartă a cerului. În primă fază, tot ce aveți de făcut e să aveți la îndemână harta de mai jos și să ieșiți cu ea afară cu o oră înainte de ora afișată, adică ora 21:00. Apoi, țineți harta ridicată în fața voastră, având grijă să vă orientați după punctele cardinale. Toate detaliile de utilizare le regăsiți tot în imaginea de mai jos, lângă hartă.