Să descoperim istoria împreună! Program pentru elevi la Cetatea de Scaun a Sucevei
Cu prilejul împlinirii a 635 de ani de la atestarea documentară a Cetății de Scaun a Sucevei, Muzeul Național al Bucovinei vine cu o propunere captivantă pentru cadrele didactice care vin cu elevii în vizită la Cetatea de Scaun. Să descoperim istoria împreună!
Pe 10 februarie 2023 s-au împlinit 635 de ani de la atestarea documentară a Cetății de Scaun a Sucevei. Prin proiectul educațional Să descoperim istoria împreună! Te provoc să citim!, organizat în cadrul Serviciului Cetatea de Scaun, se dorește crearea unui mediu atractiv, din care tinerii pot pleca cu amintiri frumoase, dar și cu informații noi. Elevii care vor participa la acest proiect vor primi de la intrare un pliant ce conține o serie de întrebări, dar și harta Cetății.
Tinerii sunt provocați să descopere răspunsurile la întrebări din istoria orașului Suceava, a Cetății de Scaun sau a Moldovei medievale. Participarea la acest proiect se poate face doar pe baza unei programări la numărul de telefon 0784 275644 sau pe adresa de email cetate@muzeulbucovinei.ro.
Despre Cetatea de Scaun
Cetatea Sucevei, construită la sfârşitul secolului al XIV-lea în apropierea oraşului medieval Suceava, a fost principala reședință a domnilor Moldovei timp de aproape 200 de ani. Astăzi este un monument istoric de nivel naţional.
Ansamblul arhitectonic medieval este alcătuit din castel şi ziduri de apărare. A fost consolidat şi completat în cadrul uni vast proiect cu finanţare în perioada 2011-2015. S-a redat aspectul impunător, intrat în legendă, dar şi subtila strălucire princiară din trecut.
În anul 2016 a fost realizată în Cetatea Sucevei prima expoziţie permanentă care ilustrează teme de mare interes pentru public. De asemenea, s-a realizat prima şi cea mai cuprinzătoare prezentare a armelor medievale din Moldova, a blazoanelor domnilor şi boierilor moldoveni din secolele XIV – XVII sau Tezaurul medieval al Moldovei. Lapidariul recompune pentru prima dată cea mai completă imagine a Cetăţii Sucevei. Evidențiază sistemele constructive şi decoraţia arhitecturală, dominate în secolul XV de variate teme ale goticului. Utilităţi domestice medievale, precum sobele de teracotă, combină absolut surprinzător şi elegant motive decorative locale cu cele central-europene.
Sistemele multimedia cu tematică istorică medievală şi proiecţiile video cu subiecte legate de istoria cetăţii reprezintă o noutate expoziţională în România. Cele mai bine receptate de către publicul vizitator sunt cartea interactivă de istorie medievală a Moldovei – Străinii despre noi şi proiecţia video Cronica Cetăţii Sucevei. Reconstituie o lume surprinzătoare şi vie, îndepărtată şi totuşi foarte reală, având sentimentul puternic că toţi facem parte din aceeaşi poveste!