Violenţa şi abuzurile asupra copiilor pe ecran. Ce film este criticat
Filmul pentru copii Matilda „The Musical” este acum disponibil pe Netflix. Criticii ridică problema violenței și abuzurilor asupra copiilor de pe ecran. Musicalul se bazează pe cartea lui Roald Dahl din 1988, „Matilda”.
Ronald Dahl este autorul poveştii „Matilda”, pe care a scris-o în 1988. Este povestea unei fete extraordinare, cu o minte ascuțită și o imaginație vie. Ea îndrăznește să ia atitudine împotriva abuzurilor, pentru a-și schimbă viața într-un mod miraculos.
„Matilda: The Musical”
Musicalul este un gen de spectacol teatral sau film muzical cu o intrigă narativă redusă, motiv pentru cântece și momente de balet sau dans. În rolul Matildei joacă Alisha Weir, iar Emma Thompson este nemiloasa directoare Trunchbull.
Alisha Weir, în vârstă de 11 ani, a preluat rolul principal al fetiţei care învață să-și folosească puterile speciale. Weir a apărut în serialul TV irlandez „Darklands” în 2019, și în filmul de groază „Don’t Leave Home” (2018). Ea este de mică obişnuită cu scena. Despre întâlnirea cu Emma Thompson, Alisha a spus că: „Prima dată când am întâlnit-o pe Emma, nu era costumată și era atât de drăguță. Apoi am văzut-o în rolul lui Trunchbull și a fost înspăimântătoare. A fost cu adevărat înfricoșător pentru că este atât de bună în rol și o face să pară atât de reală, dar după ce filmăm este din nou minunată” – aflăm de pe urban.ro. În distribuția filmului joacă peste 250 de copii, care cântă și dansează. În film s-au folosit elemente din tehnica Parkour pentru scena Revolting Children, cea mai complexă scenă de dans din film.
Abuzurile asupra copiilor din film
Mai multe publicații au ridicat problema abuzurilor asupra copiilor din film. Felul în care Hollywood-ul se raportează la ele şi scenele dure din cartea lui Dahl. Ele au fost descrise în amănunt şi considerate foarte violente, lucru transpus și pe ecran.
Un jurnalist semnează în The Guardian un material mai amplu despre abuzurile asupra copiilor din cinematografie, vorbind cu precădere despre „Matilda: The Musical”. Acesta menționează scenă în care Amanda Thripp este învârtită de codițe și se aud țipete. I se smulge efectiv părul din cap, ceea ce vizual și auditiv este mult mai puternic decât scena descrisă în cuvinte de autor. Mai există o scenă grotescă, în care cumplita directoare îl pune pe un băiat să mănânce un întreg tort de ciocolată în faţa tuturor. Acestă scenă îi va bântui pe spectatori, pentru că e un adevărat bullying, o scenă de hărţuire, de umilire şi de intimidare a unui superior faţă de un copil.
„Filmul face că abuzul să pară din ce în ce mai real; este chiar în față ta, traumatizand copiii și oferind un moment la fel de inconfortabil pentru cei care au suferit abuzuri”, semnalează acesta, culminând cu mențiunea că British Board of Film Classification, autoritatea în domeniu, a considerat filmul „comic violence” – violență comică.
Filmul Matilda din 1996
În 1996, cartea scriitorului britanic Roald Dahl a mai avut o adaptare pentru marele ecran. Narațiunea comediei se concentrează pe Matilda, o fetiță precoce de 5 ani cu darul telechineziei, care iubește să citească. Filmul a fost regizat de Danny DeVito, care a avut dublu rol de narator și tatăl Matildei Wormwood. Actrița americană Mara Wilson a interpretat rolul Matildei.
Lungmetrajul este considerat o producție clasică pentru copii din anii ’90, deși nu a fost un succes la data apariției în cinematografe.
„Matilda: the Musical” a avut premiera în West End din Londra pe 24 noiembrie 2011 la Teatrul Cambridge. În SUA, pe Broadway s-a lansat în 11 aprilie 2013, la Teatrul Shubert. Încă se joacă ambele spectacole, informează urban.ro.