Atacurile de panică la copii. Cum procedăm într-o astfel de situație
Copiii se pot afla în postura de a avea atacuri de panică, însă important este cum intervin părinții pentru a-i ajuta să depășească un astfel de moment. Aflați în continuare mai multe despre atacurile de panică la copii.
Atacul de panică își face prezența într-un mod brusc și poate fi recunoscut destul de ușor. Persoanele care trec printr-o asemenea experiență au o senzație de frică și anxietate, care se resimte la nivelul întregului organism. În momentul apariției sale, atacul de panică împiedică persoana în cauză să facă orice altă activitate. Totodată, apare senzația de pierdere a controlului sau chiar de moarte, stăpânind cu greu panica nejustificată.
Atacul de panică nu este o boală mentală, ci o afecțiune psihologică. Există persoane care clasifică atacul de panică în categoria bolilor mentale, acest lucru se întâmplă din cauza lipsei cunoștințelor. Potrivit terapiastrategica.ro, panica este o afecțiune emoțională. Sentimentul fricii este sădit în noi pentru a ne proteja, dacă uneori frica este exagerată se ajunge la o incapacitate de control emoțional. Cu atât mai mult se poate instala în cazul unui copil care nu are repere emoționale normale.
Simptome
Atacurile de panică au forme similare de manifestare atât la copii, cât și la adulți. Acestea sunt greu de controlat și apar fără vreun avertisment. În cele mai multe cazuri, atacurile de panică atrag după sine manifesări precum palpitații, respirație accelerată și senzația de pierdere a controlului. Pe lângă acestea, pot să apară stări de greață, dar și dureri fizice.
Alte simptome generate de atacul de panică: senzație de sufocare, amețeală, agitație, transpirații, teama de a muri, tahicardie, frisoane, bufeuri, tremur etc.
Ce facem în cazul unui atac de panică la copii
Atunci când un copil are un atac de panică, părintele îl poate ajută să încerce o tehnică de respirație, care are scopul de a calma simptomele experimentate. Numărând în minte până la cinci copilul va inspira, iar mai apoi numărând până la 7 va expira. Scopul acestei tehnici este acela de a contribui la scăderea frecvenţelor bătăilor cardiace.
Comunică împreună cu copilul și încearcă să identifici care îi sunt fricile, demonstrează-I faptul că ești acolo când are nevoie și că este înțeles. Este important să fie identificată sursa de la care a pornit atacul de panică.
Odata stabilit un diagnostic concret, părintele va trebui să învețe cum să gestioneze o astfel de situație acasă. Potrivit medlife.ro, ca părinte trebuie să rămâi calm, să îți gestionezi tu propriile emoții, nu trebuie să dai „apă la moară” și să întreți starea de frică a copilului. Acesta trebuie încurajat: „înțeleg că îți este frică”, „înțeleg că te doare, dar uite…mă privești atent, respiri calm, te gândești la ceva frumos, am grijă de tine și nu ți se va întâmpla nimic”, „sunt mama ta/tatăl tău și mereu voi fi lângă tine”.
Tratament
Nu în toate cazurile este nevoie de tratament medicamentos. Potrivit medlife.ro, majoritatea atacurilor de panică se rezolvă acasă, prin buna conlucrare medic pediatru- psiholog – parinte. Alege să consulți medicul specialist dacă suspectezi copilul că suferă de atacuri de panică. Parintele trebuie să își rezolve propriile frici și temeri, pentru că de multe ori copilul „copiază” și „împrumută” ce vede în casă și de multe ori atacurile de panică ale copiilor se nasc din atacurile de panică ale părinților.