Ziua Internațională a Siguranței pe Internet. Cum să utilizezi internetul în mod responsabil
În ziua de azi, toate informațiile de care avem nevoie se află pe Internet. Acesta este unul dintre beneficiile de care dispunem utilizând tehnologia. Cu toate acestea, există riscuri la care copiii sunt expuși. Ziua Internațională a Siguranței pe Internet reprezintă un bun prilej pentru a promova bune practice în special pentru copii și adolescenți.
Platforme de social media precum Facebook, Instagram, TikTok sau Twitter au devenit o parte foarte importantă din viața noastră. Am putea spune că fiecare cont în parte reprezintă o biografie a posesorului. Ce ne place să mâncăm, unde suntem, ce locuri frecventăm, cine sunt prietenii noștri și cine face parte din familia noastră, toate acestea sunt informații care pot fi găsite pe conturile noastre. Totuși, cum putem să ne asigurăm că toate aceste informații sunt în siguranță?
Când are loc Ziua Internațională a Siguranței pe Internet
În fiecare an, Ziua Siguranței pe Internet are loc în luna februarie. Anul acesta evenimentul va fi sărbătorit în data de 7 februarie. Scopul acestei zile constă în creșterea nivelului de conștientizare privind utilizarea în siguranță a internetul. Organizatorul sărbătorii este INSAFE – European Safer Internet Working. Peste 170 de țări au ales să celebreze acest eveniment.
De când există Ziua Siguranței pe Internet
Ziua Siguranței pe Internet a apărut pentru prima data în anul 2004, reprezentând o componentă a unui proiect european. Mai apoi, în anul 2005, INSAFE a preluat acest proiect. Ziua Siguranței pe Internet are rolul de a asigura un spațiu în mediul online. Cu toții trebuie să fim conștienți de pericolele care ne înconjoară, astfel Ziua Siguranței pe Internet educă micii utilizatori pentru a se simți protejați în mediul online.
Riscurile de care părinții trebuie să fie conștienți
În cazul în care cei mici au acces la mediul online, părinților le este recomandat să verifice aplicațiile utilizate și să fie atenți la următoarele pericole:
imagini și mesaje jignitoare, având un impact negative asupra copiilor,
conversații suspecte pe aplicațiile de socializare, în special cu persoane străine.
Cum îți protejezi copilul în online
Controlul parental este un lucru cu care nu sunt de acord toți părinții, dar este un rău necesar. Iată câteva din lucrurile pe care poți să le faci pentru a-i asigura protecția copilului tău atunci când navighează pe internet:
Familiarizează-te cu tehnologia și ce tooluri îți pot fi utile.
Nu îl lasă să își facă un cont de Facebook până ce nu are 13 ani.
Monitorizeaza și controlează constant activitatea online a copilului tău.
Evită aplicațiile care nu mențin un istoric al conversațiilor.
Educa-l despre folosirea responsabilă a internetului.
Arată-i că poate să aibă încredere în ține.
Aplicații utile pentru părinți care contribuie la siguranța copiilor
Copiii care beneficiază de tehnologie pot fii protejați de părinți privind pericolele media online prin diverse aplicații. Fie că vorbim despre copii care se rătăcesc, de dorința de a proteja tinerii sau de liniștea părinților, am enumerat o serie de aplicații folositoare pentru aceștia.
Aplicațiile de urmărire GPS
Un tracker GPS vă poate ajuta să urmăriți locația copilului dumneavoastră. Trackerele și dispozitivele GPS pentru copii sunt concepute pentru a avea baterii de lungă durată și modele portabile, astfel încât să le puteți strecura sau fixa în rucsacul sau în buzunarul hainei copilului. Aceste trackere dispun de tehnologie avansată de localizare prin GPS care vă trimite notificări pe smartphone privind locația copilului dumneavoastră. Iată câteva aplicații gratuite de localizare a celor mici sunt disponibile pe Magazin Play: Find My Kids GPS, GeoZilla – Find My Family, Find my Phone – Family Locator.
Configurarea controlului parental
Când configurăm controlul parental pe un dispozitiv, putem restricționa conținutul care poate fi descărcat sau achiziționat din Google Play pe dispozitivul respectiv. Prin configurarea controlului parental putem controla filmele, aplicațiile sau jocurile, televizorul sau cărțile care urmează să fie descărcate sau urmărite de cei mici.
Aplicații de socializare sigure pentru copii
Pentru a diminua pericolele existente pe social media, copiii pot alege alte canale de comunicare special concepute. Aplicații precum JustTalk Kids – Safe Messenger, Stars Messenger Kids Safe Chat sau kChat sunt special concepute pentru a reduce astfel de riscuri. Aplicațiile sunt gratuite și pot fi descărcate de pe Magazin Play.