Teatrul radiofonic – mister și emoție. Teatrul German și Teatrul Național Radiofonic vă invită la un eveniment unic la Timisoara
Voci și sunete care ies dintr-o cutie cu butoane. Fără imagini, fără culori, fără mișcare, dar cu multa emoție. Teatrul radiofonic poate nu mai este astăzi la moda, poate copiii și tineri au auzit de el doar de la bunici și părinți, dar farmecul lui rămâne același. Mult mai mult decât teatrul de pe scena, cel radiofonic obligă ascultătorii să își folosească imaginația pentru a « vedea » personajele și decorurile. Dacă vreți să descoperiți etapele producției unui spectacol de teatru radiofonic, puteți să o faceți peste câteva zile la Timișoara.
Ce este teatrul radiofonic
Este o piesă de teatru, adaptată, transmisă la radio. Conține doar dialog, muzică și eventual efecte speciale, constând în sunete care imită de exemplu ploaia, pașii etc. In ani 1920 era foarte popular în Romania, dar după apariția televiziunii în anii 50 nu a mai fost foarte ascultat. Prima piesă de teatru la microfon de la noi din tară a fost transmisa pe 18 februarie 1929. Este vorba de piesa Ce știa satul, de Ion Valijan, cu Maria Filotti si Romald Bulfinsky, de la Teatrul National din Bucuresti. Astăzi sunt peste 7000 de spectacole difuzate și înregistrate, devenind scena cu cele mai multe premiere.
1989.CIFRE, coproducție a Teatrului German cu Teatrul Național Radiofonic
Cu ocazia deschiderii oficiale a anului Capitalei Culturale Europene Timișoara 2023, Teatrul German de Stat Timișoara și Radio România prin Teatrul Național Radiofonic propun o premieră absolută de teatru în concert. Un spectacol sonor cu public, cu transmisie în direct pe Radio România Cultural, care revizitează forma primelor spectacole de teatru radiofonic cu public, într-o versiune contemporană. Evenimentul va avea loc în 17 februarie 2023, începând cu ora 19.30, în sala Teatrului German.
Puteți să descoperiți etapele producției unui spectacol de teatru radiofonic, purtați de forța evocatoare a sunetului, alături de actori, la o reprezentație unică transmisă în direct în toată țara. Subiectul scenariului original 1989. CIFRE, semnat de regizoarea Ilinca Stihi, valorifică contribuția rezistenței culturale timișorene la declanșarea Revoluției române din 1989. Scenariul include inserturi din opera poetică a lui Georg Trakl, unul dintre reprezentații de seamă ai expresionismului austriac.
Povestea spectacolului
Firul narativ principal al spectacolului spune povestea unui grup de tineri rockeri. Printr- un concurs de împrejurări, vor incita la reacție împotriva acțiunilor securității asupra susținătorilor pastorului Tőkés. Aceștia oferă contextul pentru a restitui spiritul de libertate pe care orașul l-a apărat și inspirat prin mișcarea rock a deceniului pre revoluționar. Multiple straturi sonore documentare şi de arhivă, dar și mărturii din prezent, ale unor oameni aparținând mai multor medii sociale, implicați în evenimentele din 15-22 decembrie 1989, restituie o semnificativă istorie sonoră timișoreană, neconsemnată până astăzi. La etapa de documentare pentru scrierea scenariului au contribuit și actrițele Teatrului German de Stat Timișoara Ida Jarcsek-Gaza, Tatiana Sessler-Toami și Simona Vintilă.
Prin urmare, Teatrul Naţional Radiofonic și Teatrul German de Stat Timişoara oferă spectatorilor timişoreni un spectacol care se adresează atât publicului multicultural local, cât și ascultătorilor Radio România din țară și diaspora. Ilinca Stihi, absolventă a UNATC, secţia regie film, este din 2005 regizoare la departamentul Teatrul Naţional Radiofonic al Radio România. Producțiile sale de teatru radiofonic au strâns în peste un deceniu și jumătate un palmares impresionant de premii internaţionale.
Biletele se pot achiziționa de la casieria Teatrului German sau din rețeaua Entertix, aici.