Invențiile au schimbat viața oamenilor. Rujul, o invenție de mii de ani. Îl foloseau și bărbații
Felul în care trăim, confortabil, se bazează pe obiecte care ne fac viața ușoară. Nici nu ne gândim cum au apărut ele. Folosim un pix ca să luăm notițe, deschidem robinetul ca să ne spălăm pe mâini. Pornim televizorul. Sunt doar câteva exemple. Practic, trăim înconjurați de obiecte care dacă ar dispărea ne-ar pune în imposibilitatea de a mai ști cum să acționăm. Fiecare obiect a fost inventat de un inventator sau de un grup de oameni cu minți luminate care au gândit înaintea timpului lor. Unele dintre ele au fost inventate întâmplător! Fără aceste invenții viața ar fi altfel. ȘTIRI PENTRU COPII și-a propus să aducă în atenție invențiile care au schimbat viața oamenilor, în fiecare marți. Astăzi vorbim despre ruj, o invenție de mii de ani.
Rujul e unul din cele mai folosite produse de machiaj de către fetele, adolescentele și femeile din lume. Că vă vine să credeți sau nu, rujul reprezintă o invenție apărută în urmă cu aproximativ 5.000 de ani. Potrivit tavooshalospa.com, sumerienii, atât femeile, cât și bărbații, sunt considerați a fi primii care au inventat acest produs. Ei zdrobeau pietre prețioase și le foloseau pentru a-și decora fețele. În principal erau decorate buzele și zona din jurul ochilor.
O formă a rujului roșu, care e foarte apreciat la noi, era folosită și între anii 3.000 î. Hr. și 1.500 î. Hr. Femeile din Lumea Veche (adică din Mesopotamia, Asia de Sud, Persia, Afganistan, Pakistan, India și Egiptul Antic) își aplicau pe buze o nuanță de roșu. Aceasta era folosită pentru înfrumusețare, dar și mai mult pentru a arăta statutul social. Egiptencele, precum Cleopatra, zdrobeau insecte pentru a crea culoarea roșie pentru buze. Pentru a obține un efect perlat se adăugau în amestec solzi de pește zdrobiți.
Evoluția rujurilor de-a lungul timpului
Rujurile solide au apărut în secolele VIII – XIII și au fost inventate de un medic arab. Rujurile reprezentau, practic, niște bețișoare parfumate rulate și presate în forme speciale. Până la sfârșitul secolului al XVI-lea, colorarea buzelor a fost interzisă de biserica creștină. Abia în timpul reginei Elisabeta buzele de un roșu aprins au devenit la modă. La acea vreme, rujul era făcut dintr-un amestec de ceară de albine și colorant roșu din plante. Doar femeile din clasa superioară și actorii de sex masculin purtau machiaj.
La sfârșitul secolului al XIX-lea, o companie franceză de cosmetice Guerlain a început să producă rujuri. Primul ruj comercial a fost inventat în 1884, din seu de cerb, ulei de ricin și ceară de albine, acoperit cu hârtie de mătase. Înainte de acest lucru, rujurile erau fabricate acasă. La începutul secolului XX, femeile americane la modă au acceptat rujul ca parte importantă a ținutei lor zilnice și publice. Faimoasa actriță americană Sarah Bernhardt a început să poarte ruj în public. În acea perioadă, rujul nu venea în tub, ci într-un vas și era aplicat cu o pensulă. În 1915 a fost inventat de Maurice Levy primul ruj care a fost vândut în recipiente metalice cilindrice. Apoi, în 1923, tubul cilindric rotativ a fost brevetat de James Bruce Mason Jr. în Nashville, Tennessee. Această invenție a făcut ca rujul să fie ușor de aplicat.
În anii 1930, apariția fotografiei a făcut ca rujul să fie acceptat în toată Europa și în America de Nord. Tot în această perioadă, Max Factor a inventat rujul cu luciu de buze. În anii 1950, chimistul american Hazel Bishop a creat primul ruj de lungă durată și care nu pătează. În acea perioadă actrițele Marilyn Monroe și Elizabeth Taylor au popularizat buzele date cu ruj roșu închis.