Solicitările Consiliului Național al Elevilor privind noua lege a educației
Încă de la începutul anului au apărut, periodic, pe surse, fragmente din noul proiect de lege a educației. La Ministerul Educației au ajuns mai multe propuneri din partea reprezentanților elevilor. Solicitările din partea Consiliului Național al Elevilor (CNE) privind noua lege a educației vizează în special bursele.
CNE s-a implicat activ în a transmite propuneri și recomandări către minister și în a aduce în atenția publicului necesitățile reale ale elevilor din țară. Bursele reprezintă unul dintre drepturile fundamentale ale elevilor. În 2019 CNE a inițiat petiția „Burse în toată România”. Aceasta a adunat peste 36.500 de semnături. În final, demersurile s-au concretizat în stabilirea unor cuantumuri minime la nivel național. Apoi, modificarea criteriilor de acordare burselor de merit a făcut ca mii de elevi să nu mai beneficieze de respectiva bursă. Lucru care-i nemulțumește pe reprezentanții CNE.
„Consiliul Național al Elevilor a recurs la mai multe acțiuni publice pentru a negocia alături de Ministerul Educației posibilitatea adoptării unor alte criterii, favorabile tuturor elevilor din România. Cu dezamăgire, privim cum vocea elevilor a fost doar auzită, nu și ascultată. În forma proiectului de lege care a fost publicat, pe surse, în spațiul public, se poate constata o diferență substanțială în modul de acordare a burselor școlare. Asta prin comparație cu prevederile proiectului de lege lansat în dezbatere publică în anul 2022”, transmit reprezentanții elevilor.
Solicitările Consiliului Național al Elevilor
Reprezentanții CNE consideră oportună implementarea unor serii de modificări și completări. Printre solicitări se numără reglementarea cu privire la modul în care fondurile ajung în unitățile de învățământ. De asemenea, vor o prevedere referitoare la stabilirea unui termen limită pentru plata burselor.
„În ceea ce privește criteriile de acordare a bursei de merit, solicităm ca minimul de 30% din elevii de gimnaziu și liceu dintr-o unitate de învățământ preuniversitar, prevăzut în noul proiect de lege, să fie înlocuit cu minimul de 30% din elevii de la nivelul fiecărei clase. Stabilirea unui procent la nivelul fiecărei clase reprezintă un mod descentralizat de a privi acordarea bursei de merit. Descentralizarea fiind deja un principiu agreat prin cota pe liceu, care însă nu merge destul de departe.
Stimularea și recompensarea elevilor pentru evoluția și parcursul lor școlar ar trebui să se bazeze pe ierarhia stabilită la nivelul fiecărei clase. Luând în calcul diverși factori. Nivelul clasei, criteriile de evaluare ale cadrelor didactice, nivelul de motivație, diferențele dintre profiluri, materiile de specialitate etc. De asemenea, stabilirea procentului la nivelul fiecărei clase constituie echilibrul perfect dintre principiul meritocrației și cel al echității. Ierarhia stabilită la nivelul fiecărei clase urmărește rezultatul în urma utilizării unor standarde de evaluare identice și unor instrumente de evaluare similare.
Bursele sociale sunt un alt aspect care necesită prevederi suplimentare, în privința burselor medicale care lipsesc ca subcategorie a bursei sociale, în forma din prezent a proiectului de lege prezentat pe surse. În acest sens, ne dorim reglementări specifice cu privire la bursele medicale pentru elevii aflați într-o situație medicală critică. Sau elevii cu boli cronice. Fără o reglementare specifică în acest sens, riscăm să fim puși în fața unor confuzii cu privire la modul de acordare a burselor medicale”, transmit reprezentații CNE.