Milioane de fete, expuse riscului de mutilare genitală. Estimările spun că numărul va crește
Astăzi este celebrată, la nivel mondial, Ziua Internațională a Toleranței Zero față de Mutilarea Genitală a Femeilor. Milioane de fete, de vârste foarte mici, sunt expuse riscului de mutilare genitală, iar multe din ele sunt chiar victime ale acestei practici. Mai grav este că estimările arată că până în 2030 numărul lor va crește.
Potrivit Fondului Națiunilor Unite pentru Populație (United Nations Population Fund), anul acesta 4,3 milioane de fete sunt expuse riscului de mutilare genitală feminină. Din cauza faptului că schimbările climatice, conflictele, sărăcia și inegalitatea continuă să împiedice eforturile de transformare a normelor sociale și de gen, până în 2030 numărul fetelor ar putea ajunge la 4,6 milioane. Cu ocazia acestei zile internaționale, directorul executiv al Fondului Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA), Dr. Natalia Kanem, și directorul executiv al UNICEF, Catherine Russel, susțin că schimbarea e posibilă. Mutilarea genitală le încalcă fetelor și femeilor drepturile și le limitează oportunitățile de viitor. Atât în ceea ce privește sănătatea, cât și din punct de vedere al educației și a veniturilor. În plus, această practică care rănește corpurile fetelor le pune implicit viața în pericol.
Cum e posibilă schimbarea
Cei doi directori consideră că schimbarea e posibilă până în 2030, însă un rol important îl au băieții și bărbații. „Schimbarea normelor sociale și de gen care încurajează mutilarea genitală a femeilor este esențială. Bărbații și băieții sunt aliați puternici în acest efort. Ei contestă din ce în ce mai mult dinamica puterii în familiile și comunitățile lor. Și sprijină femeile și fetele ca agenți ai schimbării. Programul comun global UNFPA – UNICEF a sprijinit peste 3.000 de inițiative în ultimii cinci ani în care bărbații și băieții militează pentru a pune capăt acestei practici.
Asistăm la o opoziție semnificativă din partea bărbaților și băieților față de mutilarea genitală a femeilor în multe țări. În Etiopia, de exemplu, o țară cu una dintre cele mai mari rate de mutilare genitală feminină la nivel global, opoziția bărbaților față de această practică este de 87% potrivit unei analize recente a UNICEF”, transmit, într-o declarație comună, cei doi directori amintiți mai sus.
Anul acesta, de Ziua Internațională a Toleranței Zero față de Mutilarea Genitală a Femeilor, cele două organizații fac apel la comunitatea globală să:
Creeze parteneriate cu și să implice bărbați și băieți pentru a schimba relațiile de putere inegale și a contesta atitudinile și comportamentele cauzate de inegalitatea de gen care duc la mutilare genitală feminină;
Integreze abordările care transformă concepțiile privitoare la gen și evoluția normelor sociale în programele anti-mutilare genitală feminină;
Investească în politici și legislație la nivel național care protejează drepturile fetelor și femeilor. Inclusiv în dezvoltarea planurilor naționale de acțiune pentru a pune capăt mutilării genitale feminine.