Ziua Internațională a Cititului Împreună. Ce activități au loc în țară
Astăzi, 1 februarie, sărbătorim Ziua Internațională a Cititului Împreună. Lectura este importantă și oferă o mulțime de beneficii, iar cu această ocazie în țară se organizează mai multe activități. Pe câteva dintre ele vi le prezentăm mai jos.
Ziua Mondială a Cititului Împreună a fost fondată în 2010 de către LitWorld. Scopul ei a fost de a sărbători puterea cititului cu voce tare și susținerea alfabetizării ca drept fundamental al omului. De atunci și până în prezent această zi a fost preluată și celebrată în peste 170 de țări din întreaga lume. Totul s-a transformat într-o mișcare globală în care milioane de cititori, scriitori și ascultători, mari și mici, citesc și împărtășesc povești.
Cu ocazia acestei zile, în lume, dar și în țară, se organizează o mulțime de activități. În România aceasta este a șaptea ediție a Zilei Internaționale a Cititului Împreună. Una dintre activitățile care marchează această zi are loc la Biblioteca Județeană „Mihai Eminescu” din Botoșani, Filiala nr. 2 Grivița. Începând cu ora 14:00 elevii clasei a III-a de la Liceul Pedagogic „Nicolae Iorga” din Botoșani participă la lectura zilei „Azarys și regatul scorpionilor de foc”, de Klaudia Muntean.
La ce activități iau parte copiii
Ziua Cititului Împreună e sărbătorită și la Iași. Începând cu ora 18:00 copiii, dar și adulții, sunt așteptați la Muzeul „Vasile Pogor” – Casa Junimii pentru a descoperi noi povești. Participarea este gratuită. La Focșani, Consiliul Județean Vrancea, prin Biblioteca Județeană „Duiliu Zamfirescu” Vrancea, organizează ateliere interactive de lectură pentru copii. Ele sunt menite să le cultive copiilor pasiunea pentru lectură și interesul pentru cărți și să le dezvolte creativitatea și imaginația. Mai multe detalii despre activități puteți afla de aici.
La Timișoara, cu ocazia acestei zile, Cufărul cu povești împreună cu Asociația Inițiativă în Educație (inEDU) organizează un atelier de poveste caritabil. Activitatea „Bine faci, povești primești” se desfășoară de la ora 18:00 până la ora 19:00, la sediul inEDU de pe strada Gheorghe Lazăr, nr. 5. Atelierul se adresează copiilor cu vârste cuprinse între trei și opt ani, iar cei care vor să ajute o pot face prin donarea unei cărți pentru copiii din medii vulnerabile. Link-ul de înscriere este disponibil aici, iar pentru detalii intrați aici.
Bibliotecile din țară așteaptă cititorii de toate vârstele să sărbătorească Ziua Cititului Împreună. De asemenea, cadrele didactice de la grădiniță sau școală organizează fel și fel de activități. Toate au în prim plan lectura. De exemplu, copiii le citesc fragmente din cărțile preferate colegilor, iar în acest fel fiecare descoperă noi povești interesante. În alte cazuri copiilor le sunt citite povești fie de către cadrele didactice, fie de către autorii cărților. O altă activitate adoptată de multe unități de învățământ costă în alocarea unei perioade de timp în care toată lumea citește.