Ziua Internațională a Nonviolenței în Școală. Activități informativ – preventive pentru elevi
În fiecare an data de 30 ianuarie marchează Ziua Internațională a Nonviolenței în Școală. Cu această ocazie polițiștii Biroului Siguranță Școlară și cei ai Biroului pentru Analiză și Prevenirea Criminalității din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Timiș au derulat activități informativ – preventive pentru elevi.
Activitățile au fost derulate în școlile din județul Timiș în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Timiș și cu Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș. Acestea au fost realizate cu scopul de a atrage un semnal de alarmă cu privire la fenomenul violenței în mediul școlar. Acesta e, din păcate, tot mai prezent în rândul elevilor. Obiectivele principale ale activităților educative au fost conștientizarea consecințelor violenței psihologice, bullying, și asigurarea unui mediu școlar securizant. Toate prin prevenirea și combaterea violenței în incintele și zonele adiacente unităților de învățământ preuniversitar.
„În școlile din județul Timiș au fost prezentate elevilor recomandări preventive, legislația în domeniu, modalități de rezolvare a conflictelor prin comunicare nonviolentă, precum și materiale educative pe tema violenței și fenomenului de bullying, în vederea responsabilizării acestora și a creșterii gradului de toleranță și colaborare între aceștia. Această zi promovează o educație permanentă pentru armonie, toleranță, solidaritate, respect pentru drepturile omului, nonviolență și pace. Nonviolența este arma celor puternici. Ia atitudine. Spune stop violenței”, transmit reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Timiș.
Mesajul Ligiei Deca, ministrul Educației
Cu ocazia Zilei Internaționale a Nonviolenței în Școală ministrul Educației, Ligia Deca, are un mesaj. „Mesajul zilei de astăzi este că trebuie să luptăm împotriva agresivității în fiecare zi. Un demers educațional în care grija pentru dezvoltarea cognitivă nu este dublată de grija pentru confortul fizic și emoțional al copiilor în mediul școlar este unul incomplet. Manifestările violente de orice tip lasă urme. Și pun în pericol dezvoltarea armonioasă a tuturor celor implicați.
Să-i învățăm pe copii să spună nu violenței! Mai întâi, fiindu-le noi, adulții, model. Apoi, explicându-le de ce să spună nu. Vorbindu-le despre drepturile și obligațiile pe care le au. Despre consecințele faptelor ilegale. Despre efectele pe care violența le are asupra a ceea ce ei sunt și vor fi!
Îmi exprim convingerea că a educa în spiritul armoniei, al solidarității, al toleranței, al nediscriminării și al respectului față de celălalt înseamnă a crea premise pentru siguranță, confort și stare de bine. Deopotrivă pentru elevi, cadre didactice și părinți. Purtăm, cu toții, responsabilitatea unei educații în spiritul nonviolenței. Iar un mediu școlar sigur înseamnă siguranță și dincolo de el”, transmite Ligia Deca, ministrul Educației.