Creștere alarmantă a fenomenului de bullying. Un elev din doi este amenințat
Astăzi, 30 ianuarie, sărbătorim Ziua Internațională a Nonviolenței în Școală. Din păcate, în România violența e prezentă în unitățile de învățământ. În special sub forma bullying-ului. Noua statistică a Organizației Salvați Copiii arată o creștere alarmantă a fenomenului de bullying din țara noastră. În anul școlar 2021 – 2022 s-au înregistrat 10.971 de situații de bullying. Cu peste 3.000 de cazuri mai mult față de anul anterior, când au fost înregistrate 7.715 cazuri.
Salvați Copiii trage un semnal de alarmă privind această situație. O analiză arată că bullying-ul în școală sau în clasă afectează emoțional, an de an, sute de mii de elevi. Un elev din doi e victimă actelor de amenințare, de umilire sau de violență fizică. În același timp, patru copii din cinci asistă la situații de bullying.
Copiii devin victime ale situațiilor de violență fizică și de amenințare sau ale mesajelor umilitoare transmise online (49%). De asemenea, asistă ca martori (82%) sau comit chiar ei astfel de fapte (27%). Un exemplu în acest sens e incidentul petrecut într-un liceu din localitatea Mioveni. Acolo elevii s-au agresat fizic cu pumnii și picioarele și folosind bucăți de lemn de pe holurile școlii. Acum adolescenții se află în atenția consilierului școlar. Potrivit Salvați Copiii, după acest eveniment neplăcut grupul de anti – bullying al școlii a devenit funcțional. Elevii, cadrele didactice și părinții au luat parte la un proces de informare și mobilizare pentru a identifica și preveni conflicte similare.
Grupurile de acțiune anti – bullying, necesare în fiecare școală
Reprezentanții Organizației Salvați Copiii consideră că situațiile de bullying pot fi prevenite, identificate și soluționate cu ajutorul unor grupuri de acțiune. Un astfel de grup anti – bullying e format din: director, profesor consilier școlar, trei cadre didactice formate în problematica violenței, doi sau mai mulți reprezentanți ai elevilor și reprezentanți ai părinților. În școlile în care există un astfel de grup de acțiune anti-bullying și este funcțional se observă o îmbunătățire a climatului educațional. Asta înseamnă că există o mai bună colaborare a cadrelor didactice cu părinții. Astfel, elevii primesc același mesaj la școală și acasă. Se simt sprijiniți pentru a deveni mai toleranți și se îndreaptă cu mai mare încredere către adulți atunci când întâmpină situații dificile.
„Ignorarea de către consiliile de administrație ale școlilor a legii care oferă școlilor o soluție pentru a preveni bullying-ul înseamnă, de fapt, să accepți că siguranța fizică și emoțională a elevilor care depind de tine le va fi amenințată. Întreg procesul educațional, relațiile dintre elevi și cadrele didactice și dorința de a veni la școală vor fi afectate, cu costuri pe care tot elevii le vor plăti. Acum sau mai târziu. Pentru a determina școlile și liceele să-și creeze aceste mecanisme, Ministerul Educației și inspectoratele școlare au o mare responsabilitate. Salvați Copiii își va oferi, fără îndoială, sprijinul metodologic, așa cum am procedat și în cazul celor peste 80 de școli”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.
Considerând că grupurile de acțiune anti-bullying reprezintă cea mai bună cale de limitare a fenomenului de violență dintre elevi în spațiile școlare, Organizația Salvați Copiii solicită Ministerului Educației o evaluare a stadiului implementării Normelor metodologice privind constituirea acestor grupuri. De asemenea, se solicită și elaborarea unei strategii naționale de respectare întocmai a dispozițiilor legale.