Norii lenticulari, OZN-urile naturii. Cum se formează ei
Pe cerul provinciei Bursa din Turcia au apărut zilele trecute niște nori colorați, spectaculoși și ovali. Este vorba despre norii lenticulari, asociați cu OZN-urile. Aflați în continuare mai multe despre acest tip de nori: cum se formează, unde apar și câte tipuri există.
Norii joacă un rol esențial pentru viața de pe Pământ. Ei aduc ploi și tot cu ajutorul lor meteorologii prezic vremea. De multe ori norii ne stârnesc și imaginația, făcându-ne să găsim fel și fel de asemănări între ei și animale sau obiecte. Denumirea oficială a norilor apăruți în Turcia este Altocumulus lenticularis. Ei se formează la o altitudine medie, între 2.000 și 6.000 de metri, la fel ca norii Altostratus.
Potrivit metoffice.gov.uk, norii lenticulari se formează atunci când aerul este stabil și vânturile suflă peste dealuri și munți din aceeași direcție sau din direcții similare, la înălțimi diferite, prin troposferă. Dacă există suficientă umiditate în aer, mișcarea va face ca vaporii de apă să se condenseze, formând aspectul lenticular al norilor. Cuvântul lenticular se referă la ceva care are forma unei lentile. Practic, norii lenticulari arată ca niște lentile imense, suprapuse. De asemenea, forma lor ciudată, nefirească, seamănă cu farfuriile zburătoare din filmele science fiction. De aici și asocierea cu OZN-urile.
Elementele din care se formează un nor sunt apă și particule (de praf, murdărie sau sare de mare) cunoscute sub numele de nuclee de condensare a norilor. Acestea se găsesc peste tot în atmosferă. Picăturile mici de apă se ridică cu ajutorul aerului cald, iar pe măsură ce se ridică, se răcesc. Mult mai mici decât picăturile de ploaie, picăturile de nori sunt extrem de ușoare și se adună în timp ce plutesc, amestecându-se cu aerul pentru a forma formațiunile pufoase pe care le vedem pe cer.
Norii apar la diferite altitudini, iar în funcție de asta au fost stabilite trei mari grupe: nori de altitudine mare (se formează la peste 6000 m), nori de altitudine medie (2000 – 6000 m) și nori de altitudine joasă (sub 2000 m). La aceste categorii se adaugă și una specială și anume norii Cumulus. Aceștia au abilitatea de a se forma pe verticală, iar ca aspect sunt mari, albi și pufoși. Printre cei mai întâlniți nori se numără Cirrus, Altostratus și norii responsabili cu precipitațiile: Stratus, Nibostratus și Stratocumulus.