Locuri de poveste din România. Conacul Mocioni din Foeni intră în reabilitare
Locuri de poveste din România. Deși putem vizita locuri frumoase din afara țării, e important să știm că și la noi sunt o mulțime de obiective turistice. Unele mai interesante decât altele. România e o țară fabuloasă, cu toate formele de relief, care merită să fie descoperită. De aceea, continuăm rubrica noastră despre locuri de poveste din România. Copii, dați-le idei părinților!
Anul nou vine cu vești bune în ceea ce privește un obiectiv important din zona Banatului. Conacul Mocioni din Foeni, județul Timiș, intră oficial în reabilitare. Clădirea a fost construită în anul 1750 și a aparținut familiei Mocioni. Cel mai mult a locuit în ea Andrei Mocioni, de meserie jurist. De-a lungul carierei acesta s-a dedicat luptei pentru drepturile românilor din Banat și Transilvania.
Imobilul va fi reabilitat integral, iar potrivit proiectului, la parter, se va amenaja un salon de primire și un hol de onoare. Acestea vor permite găzduirea unor evenimente complexe. De asemenea, un colț muzeal va reda atmosfera specifică familiei Mocioni. Va fi realizată și o bibliotecă dotată inclusiv cu tehnologii moderne, interactive, precum și o cafenea culturală. Curtea și grădina vor fi amenajate peisagistic, pentru a permite organizarea de evenimente în exterior. Subsolul și podul vor fi igienizate, consolidate și vor servi ca spații tehnice. Imobilul va fi reabilitat până în luna aprilie 2024 conform documentației.
Un punct important pe harta turistică a Timișului
Obiectivul proiectului nu reprezintă doar reabilitarea clădirii. Conacul Mocioni va prinde viață având în vedere că va deveni un centru pentru activități culturale, educaționale și artistice. Vor fi organizate acțiuni intersectoriale, culturale, educaționale, patrimoniale și turistice, campanii de sensibilizare și informare, vizite de studiu, rezidențe de artă stradală și amenajare peisagistică, baluri caritabile etc. De altfel, se dorește revigorarea economică, socială și culturală a întregii zone, prin atragerea de turiști, având în vedere valoarea națională și universală a Conacului Mocioni din Foeni.
„Demararea lucrărilor a fost un efort considerabil al aparatului de specialitate. Vorbim atât de un imobil istoric, cât și de o finanțare nerambursabilă printr-un program deosebit de exigent. Putem spune că investiția a intrat în linie dreaptă. În paralel, lucrăm și la celelalte activități ale proiectului. La final, în 2024, ne vom bucura de un nou punct important pe harta turistică a Timișului, așa cum ne place să vizităm în vacanțele de peste graniță”, spune președintele Consiliului Județean Timiș, Alin Nica.