Astăzi comemorăm victimele Holocaustului. Ce ne amintește istoria tragică a acestei perioade
Astăzi este Ziua Internațională de Comemorare a Holocaustului. Calvarul numit Holocaust a luat viețile a aproximativ șase milioane de persoane. Deși mulți copii aud despre această perioadă tragică la școală, acasă sau de pe internet, nu mulți știu istoria Holocaustului și ce a însemnat aceasta.
Ziua de 27 ianuarie deschide un dialog despre greșelile trecutului. Chiar dacă nimeni nu poate schimba ceea ce s-a întâmplat între 1933 și 1945, putem încerca să nu mai repetăm aceeași greșeală. Această zi nu doar ne informează despre întâmplările terifiante din timpul regimului nazist, ci ne reamintește că este important să luptăm împotriva discriminării. Nimeni nu merită să sufere deoarece face parte dintr-un grup etnic, pentru că aparține unei alte religii sau orientări sexuale sau pentru caracteristici pe care nu le alegem noi ci ne naștem cu ele.
O perioadă tragică în istorie
Conform britannica.com ”În 1933, Partidul Nazist a preluat controlul asupra Germaniei. Naziștii i-au urât pe evrei și au încercat să le facă viața grea. Mai târziu, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial (1939 – 1945), au decis să omoare cât mai mulți evrei. Programul lor a devenit cunoscut sub numele de Holocaust. A luat viața a aproximativ șase milioane de bărbați, femei și copii. Evreii nu au fost singurii care au murit în Holocaust. Naziștii au ucis, de asemenea, romi, homosexuali, persoane cu dizabilități mintale și fizice și pe toți cei care au îndrăznit să vorbească împotriva lor”.
Astăzi comemorăm victimele Holocaustului
Ziua de 27 ianuarie a fost aleasă de către Națiunile Unite în noiembrie 2005. Această decizie a venit în urma aniversării a 60 de ani de la eliberarea oamenilor din taberele de concentrare și a sfârșitului Holocaustului. ”Ceremonia de comemorare a Holocaustului a Națiunilor Unite va avea loc pe 27 ianuarie 2023 în Sala Adunării Generale a Națiunilor Unite, sub tema Acasă și apartenență” scrie media.un.org. Acest eveniment include discursuri ale supraviețuitorilor Holocaustului, cercetătorilor, profesorilor și altor personalități relevante. Participanții vor putea participa și la un concert comemorativ și la o serie de rugăciuni memoriale. Evenimentul este organizat de Departamentul de Comunicații Globale al Națiunilor Unite.
Ce ne amintește istoria tragică a acestei perioade
Tema evenimentului este legată de violența excluderii. Aceasta a început cu dezinformarea și discursul instigator la ură, susținând nedreptatea, discriminarea sistemică și marginalizarea. Istoria tragică a perioadei Holocaustului ne amintește de responsabilitatea noastră față de victime. Este important să răspundem cu umanitate la orice nedreptate, de a contracara discursul instigator la ură și prejudecățile.