Copiii sunt aşteptaţi la trei expoziţii la Muzeul Naţional al Banatului
În luna ianuarie puteţi vizita trei expoziţii la Muzeul Naţional al Banatului (MNaB) din Timişoara. Expoziția „Zeii tangibili. Gemele şi Cameele Antice între Utilitate şi Estetică”, apoi expoziţia „Memoria obiectelor şi cultura urbană din Vestul României” şi expoziția „ Istoria militară a Banatului”. Copiii sunt aşteptaţi la toate cele trei expoziţii, dar în special la „Istoria militară a Banatului”, unde sâmbăta şi duminica au intrarea gratuită.
Trei expoziţii interesante pot vizita copiii la muzeu în luna ianuarie. De la zei până la uniforme militare şi la obiectele din Cultura Urbană din Vestul României.
Expoziția „Zeii tangibili. Gemele şi Cameele Antice între Utilitate şi Estetică”
La Bastionul Maria Theresia, mansarda B1 veţi găsi geme magice care conțin invocări ale unor puteri divine. De asemenea, veţi descoperi și amulete folosite pentru aducerea dragostei sau alungarea deochiului.
Blestemul de aur de la Dierna. Un obiect special este plăcuța din aur descoperită la Dierna într-un atelier de prelucrat metale. Ea conține un blestem scris în latină.
De obicei, blestemele se scriau pe plăcuțe din plumb. În această inscripție este invocat un demon ca să o amenințe pe Julia Cyrilla. Plăcuța a fost descoperită rulată și cuprinde trei părți: prima, în care se găsesc o serie de vocale în limba greacă și simboluri magice, un desen probabil al unui demon și cea de-a treia care reprezintă un blestem scris în latina. Ar putea fi vorba despre o vrajă de iubire. Datare: secolul 2 AD. Expoziţia se poate vizita până la sfârșitul lunii ianuarie 2023. Program de vizitare: marți – duminică, 10:00 – 18:00.
Expoziţia „Memoria obiectelor şi cultura urbană din Vestul României”
La Bastionul Maria Theresia, mansarda B2. Program de vizitare: marți – duminică, 10:00 – 18:00.
Expunerea este o incursiune în cultura urbană din vestul țării, din secolele XVIII – XX și va fi deschisă la MNaB până în 28 februarie 2023.
Numeroase bunuri culturale sunt prezentate în cadrul colaborării dintre Muzeul Național al Banatului, Complexul Muzeal Arad, Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă Plastică Lugoj, Muzeul Banatului Montan Reșița, Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță Caransebeș, Muzeul Presei Sever Bocu Jimbolia, Muzeul Stefan Jäger Jimbolia și Cristian-Oliviu Gaidoș, colecționar.
Expoziția „ Istoria militară a Banatului”
La Bastionul Maria Theresia, la parter, expoziţia e vizitabilă în mod gratuit doar sâmbăta și duminica, între orele 12:00 și 17:00. Expoziţia aduce laolaltă uniforme, arme și piese de echipament militar de la începutul secolului al XVIII-lea (armatele habsburgică și otomană) și din anii Primului Război Mondial (armata română).
Sunt expuse 20 de uniforme. La realizarea expoziției nu au fost utilizate bunuri de patrimoniu. Sunt invitate școlile la lecții de istorie… altfel! Mai poate fi vizitată și de luni până vineri, dar numai de către grupuri organizate și clase de elevi.