Invențiile au schimbat viața oamenilor. Stiloul, invenția românului Petrache Poenaru
Felul în care trăim, confortabil, se bazează pe obiecte care ne fac viața ușoară. Nici nu ne gândim cum au apărut ele. Folosim un pix ca să luăm notițe, deschidem robinetul ca să ne spălăm pe mâini. Pornim televizorul. Sunt doar câteva exemple. Practic, trăim înconjurați de obiecte care dacă ar dispărea ne-ar pune în imposibilitatea de a mai ști cum să acționăm. Fiecare obiect a fost inventat de un inventator sau de un grup de oameni cu minți luminate care au gândit înaintea timpului lor. Unele dintre ele au fost inventate întâmplător! Fără aceste invenții viața ar fi altfel. ȘTIRI PENTRU COPII și-a propus să aducă în atenție invențiile care au schimbat viața oamenilor, în fiecare marți. Astăzi vorbim despre stilou, invenția unui român.
Primele instrumente de scris au apărut pe vremea când egiptenii foloseau papirus. Adică între anii 3.000 – 2.800 înainte de Hristos. La început oamenii foloseau nuiele de plumb, dar și bucăți de papură ori trestie. Apoi au apărut instrumentele de scris din pene de pasăre. Acestea au marcat evoluția scrisului în ceea ce privește aspectul execuției și controlul caracterelor. Pentru mai multe civilizații, pana sau penița a fost, o perioadă îndelungată, instrumentul de scris standard. Fie că vorbim de o pană smulsă de la gâscă sau de una găsită undeva, ea era mai întâi curățată. După aceea era realizat vârful și în cele din urmă era lăsată la uscat.
La începutul secolului al XIX-lea a apărut și penița din metal. Ea avea același vârf ascuțit ca pana de pasăre, doar că era o formă fabricată din metal, prinsă într-un suport de lemn sau os. Sistemul de scriere era același. Cei care o foloseau înmuiau vârful într-o călimară și scriau până se usca cerneala din vârf. Adică câteva cuvinte. Apoi penița trebuia iar înmuiată în cerneală.
Petrache Poenaru, românul care a inventat stiloul
Azi am ales să vă povestim despre evoluția instrumentelor de scris și despre stilou. Totuși, n-am făcut-o întâmplător. Ieri, 23 ianuarie, a fost Ziua Scrisului de Mână și, în plus, stiloul, cel mai folosit instrument de către elevi, a fost inventat de un român. În lume, inventator al stiloului este considerat a fi un american, însă lucrurile nu stau chiar așa. La vârsta de 28 de ani, în 1827, Petrache Poenaru, român de-al nostru de la Vâlcea, a brevetat primul stilou. Doar că atunci înregistrarea a fost făcută sub denumirea de „Condeiul portăreț fără sfârșit, alimentându-se însuși cu cerneală”. Invenția aceasta a revoluționat mijloacele de scris făcând totul mai simplu.
Stiloul lui Poenaru a fost util deoarece nu mai trebuia înmuiat la fiecare propoziție în călimară. El avea propria rezervă, în interior, unde se băga cerneală. De asemenea, hârtia nu se mai zgâria din cauza vârfurilor penelor, a trestiilor sau a penițelor metalice și nici nu existau scurgeri nedorite de cerneală. În 1863 Brissant și Coffin au realizat un instrument asemănător, iar apoi, în 1884, americanul Lewis Edson Watterman l-a perfecționat. Acesta din urmă e recunoscut drept inventator al stiloului. Asta deoarece a inventat, din cauciuc, un sistem practic de umplere cu cerneală a rezervorului. Rezervor care, la bază, a fost gândit și realizat tot de Petrache Poenaru.