Astăzi sărbătorim ”Mica unire”. Cum s-a format România din zilele noastre
Pe data de 24 ianuarie a fiecărui an este sărbătorită ”Mica Unire”. Acesta a fost primul pas spre România din ziua de astăzi. “Mica Unire” reprezintă data unirii vechilor principate, Moldova și Țara Românească, într-un singur principat. Astfel s-au pus bazele României din ziua de astăzi. Totul a început la mijlocul secolului al XIX-lea.
Conform wikipedia.org ”Unirea Principatelor Române a avut loc la jumătatea secolului al XIX-lea prin unirea statelor Moldova și Țara Românească sub numele Principatele Unite ale Moldovei și Țării Românești”. Mulți tineri învață despre acest subiect la școală sau la liceu, fiind unul dintre evenimentele importante pentru țara noastră.
Cum s-a format România de astăzi
Unirea Principatelor Române sau Mica Unire a început la mijlocul secolului al XIX-lea. Moldova și Țara Românească s-au unit sub o nouă denumire, Principatele Unite ale Moldovei și Țării Românești. Această unire a fost favorizată de asemănările culturale și economice ale celor două țări. La începutul anului 1859 Alexandru Ioan Cuza a fost ales ca domnitor al celor două țări, fapt ce a favorizat o unire personală. Acesta a realizat unirea politică în anul 1862. Numele de România a apărut în anul 1866, o dată cu noua Constituție adoptată de succesorul său la conducere, principele Carol de Hohenzollern-Sigmaringen. Românii de pretutindeni celebrează acest eveniment datorită importanței lui pentru țara noastră.
”Mica unire”
Mica unire este sărbătorită diferit de fiecare familie, în diferite orașe având loc festivități de tot felul. În general aceasta este considerată ca fiind zi liberă pentru mulți angajați. Conform kfetele.ro ”Ziua de 24 ianuarie 2023 va fi liberă de la stat. Guvernul a stabilit ca luni, 23 ianuarie să devină punte, pentru ca salariații din instituțiile și autoritățile publice să beneficieze de o minivacanță în perioada 21- 24 ianuarie.
Potrivit actului normativ, prevederile nu sunt luate în considerare de către locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza procesului de producție sau specificului activității, și nici magistraților și celorlalte categorii de personal din instanțele judecătorești implicate în soluționarea proceselor cu termen. Totodată, oamenii care vor avea o zi liberă pe data de 23 ianuarie 2023, vor trebui să recupereze orele de lucru pe parcursul programului, până la data de 28 februarie 2023”.