Atelier de caligrafie de Ziua Scrisului de Mână. Unde se va desfăşura
23 ianuarie e Ziua Scrisului de Mână. Muzeul Național al Banatului (MNaB) din Timişoara vă invită miercuri, 25 ianuarie 2023, de la ora 14:00, la Atelierul de caligrafie. Programul se adresează copiilor din clasele III-VIII, cu vârsta cuprinsă între 9 şi 14 ani.
Ziua Scrisului de Mână se va marca la MNaB din Timişoara miercuri, 25 ianuarie, printr-un atelier de caligrafie. Copiii cu vârsta între 9 şi 14 ani sunt invitaţi să se înscrie.
Atelier de Caligrafie
Atelierul de Caligrafie se adresează copiilor doritori să călătorească în timp pentru a cunoaște istoria scrisului și a instrumentelor de scris. Grafologii susțin că felul în care așternem literele și cifrele pe o coală ne trădează caracterul. La rândul lor, medicii spun că scrisul de mână ne poate relaxa. Te așteptăm așadar la #muzeu, să lași timp de o oră grijile deoparte, să oprești timpul în loc și să redescoperi arta care dă formă literelor într-un mod expresiv și armonios!
Înscrierile la Atelierul de caligrafie se fac la numărul de telefon 0764862783.
Tăblițele de la Tărtăria, cea mai veche scriere din lume
Tăblițele de la Tărtăria sunt trei obiecte micuțe din lut. Ele au fost descoperite în Transilvania, în localitatea Tărtăria din județul Alba, între Alba Iulia și Orăștie. Echipa cercetătorului clujean Nicolae Vlassa a făcut descoperirea în anul 1961.
Cercetările ce au urmat și care au durat decenii, au scos la iveală faptul că sunt mai vechi decât scrierile cuneiforme nedescifrate nici azi. Dar și o serie întreagă de mistere. Cercetători din întreaga lume au studiat aceste tăbliţe, pe care iniţial, arheologii le-au considerat simple decoraţiuni. Două sunt găurite și sunt acoperite cu semne, iar a treia folosește un scris pur pictografic. Este vorba de reprezentarea stilizată a unui țap, un simbol vegetal și un altul aparent neclar. Tăblița ovală este despărțită în patru, cu linii perpendiculare. În spațiile astfel definite apar patru grupuri de semne, conform retetesivedete.ro.
Cercetătorii sunt de acord că aceste semne reprezintă cea mai apropiată formă de o scriere adevărată. O bună parte din semnele conținute pe tăblițe se regăsesc în literele conținute în inscripțiile arhaice grecești (dar și la scrierile feniciană, etruscă, veche italică, iberică), mai arată aceștia.
Mesajul de pe tăblițe avea legătură cu o femeie
Lângă aceste trei tăblițe s-au găsit oseminte umane aparținând unei femei. Datarea cu carbon a indicat o vechime cuprinsă între 5.370 î.Hr.- 5.140 î.Hr., conform studiilor efectuate de echipa condusă de profesorul italian Marco Melini în 2004. Femeia avea aproximativ 55 de ani. Alături au mai fost găsite 26 de figurine de teracotă, 3 figurine de alabastru, împreună cu cele trei plăcuțe de lut ars. Profesorul Mellini a numit femeia „Milady Tărtăria”. Textele tăblițelor au fost descifrate folosind asemănările cu literele arhaice grecești. Cercetătorii sunt unanim de acord că citirea notițelor se face rotind tăblițele. Pe tăblița ovală textul interpretat este următorul: „Tu (pe femeia numită) Momo caută. Dar de pat al tău (pentru mine) numește-o”. Celelalte două tăblițe continuă indicațiile: „(O) vei chema tu (în) casa ta” – scrie pe a doua tăbliță găurită, în timp ce pe ultima e un ordin / sfat: „Țapul tu jupoaie! (pregătește-te de ospăț!)”, informează retetesivedete.ro.