Unirea Principatelor Române este unul dintre cele mai importante momente ale istoriei naționale, când Moldova s-a unit cu Țara Românească într-un stat unitar. Unirea a avut loc pe 24 ianuarie 1859. Instituţiile culturale din subordinea Ministerului Culturii din Bucureşti şi din ţară organizează numeroase evenimente: expoziţii, spectacole, conferinţe etc. Le-am selectat şi noi pe cele mai importante în rândurile de mai jos.
Pe 24 ianuarie în România va fi sărbătorită Ziua Unirii Principatelor Române sau Mica Unire. Se vor organiza numeroase evenimente şi ceremonii. Noi le-am ales pe cele mai importante.
O slujbă de Te Deum va fi oficiată, marţi, 24 ianuarie, în toate bisericile din Patriarhia Română de preoţi, ierarhi, diaconi, la împlinirea a 164 de ani de la Unirea Principatelor Române.
Vor fi pomeniţi domnitorul Alexandru Ioan Cuza, mitropoliţii Nifon Rusailă al Ţării Româneşti şi Sofronie Miclescu al Moldovei, precum şi toţi cei care au contribuit la realizarea Unirii Principatelor Române, potrivit unui comunicat al Biroului de presă al Patriarhiei Române.
Braşovenii sunt aşteptaţi în 24 ianuarie, în Piaţa Unirii din Braşov, pentru a sărbători Unirea Principatelor Române. Potrivit informaţiilor transmise de Instituţia Prefectului Braşov ceremonia va începe la ora 11.00. Prefectul judeţului, însoţit de comandantul garnizoanei Braşov vor saluta drapelul de luptă. Apoi se va intona Imnul Naţional al României. Ceremonia va continua cu oficierea serviciului religios, după care prefectul judeţului va ţine un scurt discurs. La final, participanţii sunt aşteptaţi să se prindă în hora unirii. Garda de onoare va fi formată din trei plutoane a câte 19 militari.
Publicul din Capitală şi nu numai este invitat la microexpoziția ”Maria Rosetti, un simbol al României moderne”. Marţi 24 Ianuarie, muzeul oferă accesul gratuit pentru toate categoriile de vizitatori.
Marţi, 24 ianuarie sunteţi invitaţi la: „Hora Unirii”, la o expoziție cu vânzare organizată de Asociația patronală ”Planta Românica”, la vizionarea filmului documentar: „Pelerinaj în Maramureș” (producție GETICA FILM, în regia lui Gabriel Boholț) și la o masă rotundă (ora 12:00, Sala Victor Ion Popa), sub titlul „Unirea dă puterea” , unde invitații vor discuta despre importanța zilei de 24 ianuarie 1859.
De asemenea, copiii se vor putea înscrie la un atelier de bricolaj dedicat Unirii Principatelor Române, coordonat de profesoara Luminița Voica. Atelierul va începe la ora 11.00 şi se va numi: Hora Unirii (păpuși din lână). El va avea loc în Foaierul “Victor Ion Popa”, Șos. Kiseleff, nr. 30. Participarea se va realiza pe baza biletului de intrare în Muzeul Satului, în limita a 10 locuri. De la ora 9:00 la 17:00 se poate vizita Târgul meșterilor populari.
Autoritățile locale clujene vor marca, în 24 Ianuarie, la Cluj-Napoca, 164 de ani de la Unirea Principatelor Române printr-o serie de manifestări programate începând cu ora 11.00.
Primăria Cluj-Napoca, Instituția Prefectului – Județul Cluj și Divizia 4 Infanterie „Gemina” deschid manifestările zilei cu o ceremonie militară. Ea va avea loc la bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza din fața Instituției Prefectului Județul Cluj. Sărbătoarea continuă în Piața Unirii unde Primăria a organizat un regal folcloric de la ora 14:00 cu: Mariana Gabrian Sfechiș, Suzana și Daciana Vlad, Narcisa și Ana Georgeta Balla, Ansamblul folcloric Românașul, Ansamblul folcloric Mărțișorul, Ana Ilca Mureșan, Sava Negrean Brudașcu, Aurel Tămaș şi alţii – acompaniază Orchestra Regal Transilvan.
În aceeași Piață, de la ora 19:00 va avea loc un concert Semnal M dar și un spectacol de artificii, de la ora 20:00, conform actualdecluj.ro
Miercuri, 25 ianuarie 2023, între orele 10:00 – 16.00, la Muzeul Unirii, vor avea loc o serie de activități de pedagogie muzeală, sub titulatura „Cuza ne unește”.
O scenetă cu personaje istorice, precum şi tradiționala „Hora Unirii”. Ea va fi dansată de copii, care vor completa acest eveniment.
Manifestări dedicate sărbătoririi Unirii de la 24 ianuarie 1859 se vor desfăşura la Ruginoasa, în colaborare cu Primăria Comunei Ruginoasa, marţi 24 ianuarie:
∙ora 12.00, „Te Deum” – Biserica Domnească Ruginoasa, slujbă susţinută de un sobor de preoți, urmată de alocuțiuni ale oficialităților locale și ale invitaților și depunere de coroane;
∙ora 13.00, „Hora Unirii” – în fața Palatului „Alexandru Ioan Cuza”, urmată de vizitarea muzeului.
Publicul este invitat să viziteze Muzeul Memorial „Mihail Kogălniceanu”, marţi 24 ianuarie, pentru a marca Ziua Unirii și rolul lui Mihail Kogălniceanu în înfăptuirea acesteia.
Muzeele din Palatul Culturii, precum și celelalte muzee din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași vor fi închise în data de 24 ianuarie. Începând de miercuri, 25 ianuarie, toate muzeele vor reveni la programul standard.
În Piața Unirii din Oradea va avea loc, începând cu ora 12, o ceremonie militară și religioasă, ce va cuprinde, printre altele, depuneri de coroane, jerbe și buchete de flori la Statuia Regelui Ferdinand I, precum și defilarea detașamentului de onoare. Programul manifestării, așa cum a fost transmis de Instituția Prefectului Bihor:
12:00-12:02 – Întâmpinarea persoanei oficiale, prezentarea onorului și salutul drapelului de luptă;
12:02-12:05 – Intonarea Imnului Național al României;
12:05-12:20 – TE DEUM oficiat de preotul capelan al Penitenciarului Oradea;
12:20-12:35 – Alocuțiuni privind însemnătatea evenimentului;
12:35-12:45 – Scurt moment artistic;
12:45-12:57 – Festivitatea depunerii de coroane, jerbe și buchete de flori la Statuia Regelui Ferdinand I din Piața Unirii;
12:57-13:00 – Defilarea detașamentului de onoare.
Pe 24 ianuarie, la fel ca în fiecare an, Instituția Prefectului Județului Timiș organizează mai multe evenimente. Astfel, în fața sediului Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Timiș, la monumentul domnitorului Alexandru Ioan Cuza vor fi câteva manifestări militare și religioase cu prilejul Zilei Unirii Principatelor Române. Iată care va fi programul ceremoniei din acest an:
10:00 – 10:05 Realizarea dispozitivului și întâmpinarea oficialităților:
– prezentarea onorului;
– salutarea Drapelului de Luptă;
– ocuparea locului în dispozitiv;
– intonarea Imnului Național al României.
10:05 – 10:15 Oficierea serviciului religios;
10:15 – 10:25 Alocuțiuni;
10:25 – 10:30 Depuneri de coroane, jerbe și buchete de flori;
10:30 – 10:35 Defilarea Detașamentului de Onoare;
10:35 – 10:40 Încheierea ceremoniei cu interpretarea instrumentală și cu voce a cântecului “Hora Unirii”.
24 ianuarie – Azi sărbătorim Ziua râsului cu gura până la urechi