NASA a descoperit cel mai friguros loc de pe Pământ. Aflați unde este localizat
Dacă uneori avem impresia că în țara noastră este frig în perioada iernii, ei bine, ne înșelăm. Există o zonă în care au fost înregistrate temperaturi extrem de scăzute. NASA a descoperit cel mai friguros loc de pe Pământ.
Diverse locuri ale lumii continuă să ne surprindă prin numeroase lucruri interesante. Astăzi este vorba despre o zonă îndepărtată din Antarctica, unde au fost înregistrate cele mai scăzute temperaturi de pe Pământ. Este vorba despre cel mai friguros loc, respectiv Podișul Antarctic de Est. Potrivit NASA, temperaturile din această zonă pot ajunge la -136 ° F (-93,3 ° C). Această temperatură înregistrată depășește cu câteva grade valoarea minimă anterioară de -128,6 ° F (-89,2 ° C), din anul 1983.
Căutarea celui mai rece loc de pe Pământ a început cu mult timp în urmă
În anul 2010 au început cercetările pentru identificarea zonei cu cea mai scăzută temperatură din lume. Potrivit dogonews.com, cercetătorii de la Centrul Național de Date despre Zăpadă și Gheață din Boulder, Colorado, studiau dunele mari de zăpadă de pe Platoul Antarctic de Est. Au observat crăpături în suprafața zăpezii dintre dune. Oamenii de știință s-au întrebat dacă acele crăpături au rezultat din temperaturile friguroase din timpul iernii care au cauzat micșorarea stratului superior de zăpadă.
Cum a decurs cercetarea
Pentru realizarea acestei cercetări, persoanele implicate au examinat 32 de ani de date care au fost capturate de Landsat 8, dar și de către alți sateliți. În acest fel, cercetătorii au observat faptul că temperaturile au scăzut în proporții foarte mari în văile mici dintre două vârfuri aflate în Podișul Antarctic de Est. În anul 2010 a fost stabilit noul record de -136 ° F (-93,3 ° C).
Conform dogonews.com, echipa de cercetători condusă de Ted Scambos, are o teorie despre motivul pentru care temperaturile scad atât de mult în văile mici. Când cerul este senin pentru câteva zile, căldura de la sol radiază în spațiu. Acest lucru lasă în urmă un strat dens de aer extra-rece deasupra suprafeței gheții. Când aerul dens alunecă în văi, acesta rămâne prins și se răcește și mai mult.
Să nu facem o confuzie
Nu este vorba despre cea mai rece zonă locuită. Platoul Antarctic de Est este considerat a fi cel mai rece loc de pe Pământ și nu cel mai rece loc în care se poate viețui în mod permanent. Totuși, Verkhoyansk și Oymyakon au reușit să obțină un record în partea de nord-est a Siberiei. A fost înregistrată o temperatură de 90 ° F (-67,8 ° C) în 1892, dar și în anul 1933.