Larva gândacului de bălegar, noul aliment aprobat de Comisia Europeană
După cum știți Comisia Europeană a autorizat introducerea unor insecte pe piața alimentară. În Uniunea Europeană, până acum, erau aprobate pentru consum trei insecte: viermele de făină, greierele de casă și lăcusta călătoare. Pe listă se adaugă un nou ingredient: larva gândacului de bălegar.
Consumul de insecte este un lucru normal în țări precum Mexic, India, Thailanda sau China. În Europa însă, consumul lor este văzut cu ochi răi. Deși oamenii sunt obișnuiți să mănânce creveți, melci sau stridii, insectele provoacă un anumită dezgust, chiar dacă s-a dovedit că au mai multe proprietăți. Potrivit pledgetimes.com, profesorului de biologie și expertul în tehnologia alimentară Javier Morallon subliniază că insectele au un conținut foarte mare de proteină. În plus, ele mai au și un conținut mare de calciu, fier și zinc.
Să ne întoarcem la larva gândacului de bălegar (Alphitobius diaperinus), noul ingredient aprobat de Agenția Europeană pentru Siguranța Alimentelor (EFSA). Această insectă mititică se hrănește cu excrementele diferitelor animale, de unde și denumirea. Ea formează bile de bălegar și le ascunde în cuiburi subterane pentru a-și depune ouăle în ele și pentru ca viitoarele larve să se hrănească cu aceste deșeuri organice. Utilizarea și comercializarea larvei gândacului de bălegar a fost autorizată după ce un studiu a demonstrat siguranța consumului.
Cum se pot folosi larvele gândacului de bălegar
În Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2023/58 al Comisiei din 5 ianuarie 2023 se arată că solicitarea comercializării acestor larve a fost cerută, în 2018, de o companie franceză, Ynsect NL BV. Aceasta a cerut ca larvele să fie comercializate ca pastă sau uscate. Acum, la începutul anului 2023, Comisia Europeană a aprobat această cerere. Larvele se pot folosi, oficial, ca ingredient alimentar în diverse produse. Printre ele se numără batoanele de cereale, paste, imitații de carne și produse de panificație.
Consumul acestor larve de gândac de bălegar are și contraindicațiile sale. După cum subliniază EFSA în avizul său științific, ingerarea larvelor de Alphitobius diaperinus poate provoca reacții la persoanele alergice la crustacee și acarieni. El subliniază, de asemenea, „că alți alergeni ar putea ajunge să se găsească în noua hrană dacă ar fi prezenți în substratul cu care au fost hrănite insectele”. Totodată, avizul arată că suplimentele alimentare care conțin sub formă de pudră aceste larve „nu trebuie consumate de persoane sub 18 ani”. Acest lucru trebuie menționat pe eticheta produselor care le conțin. Mai multe despre gândacul de bălegar puteți afla urmărind serialul „Planeta absurdă” despre care am vorbit aici.