România va avea în curând meseriași calificați în rândul tinerilor. Ce învață în școlile duale
De ani buni în România elevii învață, fiind înscriși la școli duale, o meserie. Așadar, în curând România va avea meseriași calificați în rândul tinerilor. Vorbim de mecanici, instalatori, electricieni, sudori, lăcătuși, meserii de care oamenii au nevoie într-o perioadă în care tinerii aleg de cele mai multe ori domenii precum IT, medicină sau drept.
Școlile duale sunt practic urmașele școlilor profesionale care existau pe vremuri și pe care elevii nu le mai aleg în ziua de azi. Elevii din școlile duale nu doar că învață o meserie. Ei au și beneficii financiare suplimentare față de cei care învață la școlile obișnuite. Învățământul dual reprezintă o șansă atât pentru tineri, cât și pentru angajatori. În județul Buzău primii 40 de elevi ai învățământului dual se află în anul doi de studiu. Un număr de 13 firme sunt partenere ale primăriei în acest an școlar, iar elevii primesc pe lângă burse și câteva facilități. Printre acestea se numără gratuitatea la transportul public în comun și cazarea. După cei trei ani de studiu companiile partenere vor avea muncitori înalt calificați. Pe de altă parte, elevii vor avea un loc de muncă.
Primarul Buzăului, Constantin Toma, a vorbit la Radio România Actualități despre condițiile pe care le au elevii de la învățământul dual. Fostele spații pentru cazare au fost reabilitate. În plus, a fost creat un teren de sport, iar lunar, împreună cu cei 13 agenți economici, elevilor le sunt acordați 500 lei. Elevii de la Liceul Tehnologic „Dimitrie Filipescu” din Buzău, de la învățământul dual, sunt pregătiți să devină sudori, lăcătuși, mecanici, electricieni și operatori comandă numerică.
Specialiști vor fi și la Timișoara și Sibiu
Și la Timișoara se vor naște în curând specialiști. Școala Duală Banat pregătește elevi alături de companii precum Continental, Draxlmaier, Hella, Linde Gaz, Kathrein, Siemens și altele. Pentru anul școlar 2023 – 2023 au fost disponibile peste 1.300 de locuri în învățământul dual. Și la Sibiu sunt elevi care frecventează învățământul dual. Peste 135 de elevi au început cursurile în cinci clase Continental, la Liceul Tehnologic „Independența” și Colegiul Tehnic Energetic din Sibiu. Timp de trei ani ei vor pune bazele electronicii și electromecanicii. În plus, vor aplica noțiunile studiate în sectorul producției componentelor electronice pentru industria auto.