Un medic celebru îi învață pe părinți primii pași în tratarea copiilor cu viroze
Cazurile de infecții respiratorii sunt tot în creștere, iar specialiștii preconizează că cele mai multe îmbolnăviri vor fi semnalate până în 10 februarie. Ultimele date ale Ministerului Sănătății arată că sunt peste 100.000 de infecții: viroze, gripe și pneumonii. Medicul Mihail Pautov este cunoscut atât din mediul online, cât și de la televizor datorită emisiunii MediCool. Iată care sunt sfaturile lui privind răcelile și virozeleși care sunt primii pași în tratarea copiilor cu viroze.
Având în vedere că virozele se răspândesc rapid, e important să știm să ne ferim de ele. Mai nou, au apărut și cazuri de infectare multiplă. Pacienții au atât gripă, cât și coronavirus. Daciana Toma este vicepreședinte al Societății Naționale de Medicină a Familiei și spune că e important să ne izolăm dacă răcim. „După apariția simptomelor, undeva la trei – cinci zile persoana este contagioasă și este motivul pentru care, chiar dacă simptomele s-au ameliorat, bine e să ținem cont de această perioadă și să nu ducem copilul în colectivitate. Noi, ca adulți, dacă avem simptome, să îi protejăm pe ceilalți în mod suplimentar, pentru a evita îmbolnăvirile”, a explicat Daciana Toma, potrivit Radio România Actualități.
Mihail Pautov a devenit apreciat în online după ce a apărut la tv și mai apoi în online. La bază, el e medic specialist în chirurgie generală și asistent de cercetare. Pentru a veni în ajutorul părinților și nu numai, medicul a postat pe rețelele de socializare un video în care explică ce e de făcut în cazul răcelilor și virozelor la copii.
Sfaturile medicului privind prevenția și tratarea virozelor
În acest moment, prevenția e cea mai importantă. Nimeni nu vrea să răcească, așa că medicul Mihail Pautov îi sfătuiește pe părinți să urmeze câteva reguli. Una din ele e bine cunoscută și presupune spălatul pe mâini. „E esențial să ne spălăm pe mâini. Nu obsesiv, dar cel puțin atunci când mâncăm. Există patogeni care se transmit prin mâini murdare: virusuri, răceli, enteroviroze, virusul hepatic A, paraziți. Oricât vrei să-l faci pe copilul tău să se spele pe mâini când mănâncă, dacă tu nu o faci, nu o să o facă nici el”, spune Mihail Pautov.
O altă regulă la fel de importantă e ca cei mici să învețe să-și sufle nasul corect. „Trebuie să-și sufle nasul în șervețele. Nu în mână, nu în haine, și după ce și-a suflat nasul să meargă la baie să arunce șervețelul și să se spele pe mâini”, explică medicul. A treia regulă, poate puțin cunoscută, e să folosim un umidificator de aer în casă. „Acel umidificator reglează umiditatea din casă și pornește atunci când umiditatea scade sub 40% – 50%. E dovedit științific că virusurile nu se lipesc de mucoase sau le e foarte greu să le infecteze, să penetreze acele mucoase”, spune medicul Mihail Pautov.
Nouă reguli de urmat atunci când copilul a răcit
E important de știut că oricâtă prevenție facem, e normal să răcim. În cazul copiilor, potrivit medicului, e normal să răcească de șase – opt ori pe an. Mihail Pautov a prezentat primii pași în tratarea copiilor cu viroze:
Copilul trebuie să rămână acasă câteva zile;
Lasă-l să se odihnească;
Nu-l obliga să stea în pat;
Încurajează-l să bea lichide;
Menține o umiditate optimă în casă;
Curăță nasul copilului;
Învață-l să-și sufle nasul corect: se ține gura deschisă, se apasă pe o singură nară și se suflă nara liberă;
Tratează febra doar atunci când este nevoie;
Tratează răceala cu Ibuprofen, care e un antiinflamator, sau cu paracetamol, care e un antipiretic, deci scade febra și durerea.
Valul de infecții respiratorii a pus stăpânire pe mai multe țări, așa că din farmacii lipsesc anumite medicamente. Medicul Mihail Pautov a dat exemple de medicamente înlocuitoare în clipul său video. Pentru a afla despre ce e vorba, dar și pentru mai multe sfaturi privind răceala și tratarea ei intră aici.