O aplicație de inteligență artificială folosită de elevi pentru a-și face temele, interzisă în școlile din New York
La noi în țară problema momentului în ceea ce-i privește pe elevi e să-i ferim de gripă. Foarte mulți dintre ei sunt deja bolnavi, iar părinții împreună cu profesorii încearcă să prevină extinderea virusului. Și în școlile din New York există o problemă, însă nu are legătură cu gripa. O aplicație des folosită de elevi a fost interzisă.
Aplicația, care imediat după ce a fost lansată în noiembrie 2022 a câștigat popularitate pe scară largă, poartă numele de ChatGPT. Instrumentul a fost creat de organizația OpenAI. El folosește un software de inteligență artificială pentru a prezice următorul cuvânt dintr-o propoziție prin analizarea textelor de pe internet. Aplicația a fost perfecționată astfel încât să facă răspunsurile oamenilor mai conversaționale. După lansare o mulțime de oameni au început să folosească aplicația. Unii i-au cerut robotului să scrie o poveste de dragoste, în timp ce alții au folosit instrumentul pentru inspirație creativă. Elevii folosesc aplicația pentru a-și face temele.
Aplicația ChatGPT a fost interzisă în școlile din New York tocmai pentru că aceasta le permite elevilor să scrie un eseu sau să rezolve o ecuație algebrică. Practic, ei au început să folosească aplicația pentru a-și face temele. „În timp ce instrumentul poate fi capabil să ofere răspunsuri rapide și ușoare la întrebări, acesta nu dezvoltă abilități de gândire critică și de rezolvare a problemelor. Care sunt esențiale pentru succesul academic și pe tot parcursul vieții”, a declarat, într-o declarație pentru The Washington Post, Jenna Lyle. Ea e purtătoare de cuvânt a Departamentului de Educație din New York.
Ce spun creatorii aplicației
Potrivit sursei menționate, aplicația a fost folosită deja de peste un milion de persoane. Devenind atât de populară, profesorii s-au temut că se va ajunge aici. Și știau că în acest fel procesul de scriere, esențial pentru dezvoltarea elevilor, va fi afectat. Organizația care a creat aplicația spune că nu vrea ca ChatGPT să fie folosit în astfel de scopuri. De aceea, dezvoltă deja măsuri pentru a împiedica acest lucru.
„Nu vrem ca ChatGPT să fie folosit în scopuri înșelătoare în școli. Sau oriunde altundeva. Așa că dezvoltăm deja măsuri de atenuare pentru a ajuta pe oricine să identifice textul generat de acest sistem. Așteptăm cu nerăbdare să lucrăm cu profesorii la soluții utile și la alte modalități de a-i ajuta pe profesori și pe elevi să beneficieze de inteligența artificială”, au transmis reprezentanții OpenAI într-o declarație trimisă către The Washington Post.
Experții sunt de părere că, dacă vor vrea, elevii tot vor găsi modalități de a folosi aplicația pentru a-și rezolva temele. Un prodecan în inovare digitală de la Teachers College, Columbia University, e de părere că aplicația ar putea fi văzută ca o oportunitate de învățare. Atât pentru profesori, cât și pentru elevi. „Dacă lucrurile în care obișnuiam să depunem atât de mult efort în predare pot fi automatizate, atunci poate că ar trebui să regândim care sunt obiectivele și experiențele reale pentru care ar trebui să lucrăm în clasă”, a declarat Lalitha Vasudevan. Aceasta spune că profesorii ar putea folosi acest instrument în lecțiile obișnuite. De exemplu, ar putea compara modul în care aplicația formulează un discurs de două minute cu modul în care un elev îl poate scrie. Astfel, ChatGPT ar contribui la dezvoltarea abilităților de gândire critică a elevilor.