Cele mai interesante plante din lume. Pinguicula, floarea carnivoră faimoasă pentru frumusețea ei
Astăzi, la rubrica despre Cele mai interesante plante din lume, vorbim despre Pinguicula, o floare carnivoră din familia Lentibulariaceae. Aceasta mai este numită și Butterworts. Numele de Pinguicula provine din limba latină și se traduce ca ,,micul gras”. Aceste plante sunt faimoase pentru florile lor frumoase, de diferite forme și culori.
Conform californiacarnivores.com butterworts sunt plante erbacee mici care produc frunze plate, adesea cu marginile răsturnate. Suprafața frunzei este acoperită cu fire de păr minuscule, lipicioase. Acestea prind prada mică pentru a se hrăni. Un exemplu sunt muștele. Glandele sesile secretă un lichid de enzime și acizi care înving și dizolvă rapid prada. Acest lichid bogat în minerale combinat cu prada este apoi absorbit de plantă. Butterworts din climatele reci de iarnă hibernează ca muguri mici. Speciile din Mexic se transformă în plante suculente necarnivore în timpul sezonului uscat de iarnă subtropical. Pinguicula sunt cele mai faimoase pentru florile lor frumoase, adesea de lungă durată”.
Pinguicula, faimoasă pentru frumusețea ei
Pe lângă frumusețea ei, floarea carnivoră Pinguicula este de lungă durată. Asemenea tuturor plantelor carnivore, floarea prezentată astăzi se dezvoltă în așa fel încât să protejeze tulpina. Aceasta este formată din două petale și un pinten care se extinde în spatele florii. Caliciul plantei are cinci sepale iar majoritatea florilor au culoarea albastră, violet sau albă. Aceasta este des acoperită de nuanțe galbene, verzi sau roșii. Pinguicula este cultivată des de oameni și sunt influențate diferite combinații pentru frumusețea florilor ei. Forma și culoarea acesteia ne ajută să împărțim planta în subgenuri și să distingem speciile distincte.
Dieta plantei carnivore pinguicula
Conform wikipedia.org ”Dieta sa variază în funcție de taxonomia și dimensiunea prăzii datorită capacității de reținere a plantei. Ele pot, de asemenea, să dobândească hrană din polen și alte părți ale plantelor care sunt bogate în proteine. Acest fapt este posibil deoarece alte plante pot rămâne prinse în frunzele lor, astfel, pinguicula sunt atât plante carnivore, cât și erbivore. Majoritatea prăzii este formată din insecte care au aripi și sunt capabile să zboare. Speciile nu își selectează prada deoarece o acumulează pasiv prin frunzele lor lipicioase. Odată ce prada a rămas prinsă în glandele pedunculare, glandele sesile prezente vor produce apoi enzimele necesare pentru a realiza digestia și a descompune regiunile digerabile ale prăzii pentru nutrienții lor. Astfel preiau fluidele sursei de hrană prin intermediul orificiilor cuticulare prezente pe suprafața frunzei”.